Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En man som heter Ove" och Rolf Lassgård är Guldbaggefavoriter

Publikfavoriten "En man som heter Ove" är en av de filmer som fått flest nomineringar – sex stycken – till årets Guldbaggegala. Huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård har dessutom blivit nominerad till bästa manliga huvudroll, precis som Bahar Pars som också spelar i filmen.

I den mest prestigefyllda kategorin bästa film är det filmerna "Efterskalv", "En man som heter Ove" och "Min lilla syster" som gör upp om priset.

Både Rolf Lassgård som spelar Ove och Bahar Pars som spelar Parvaneh i publikfavoriten ”En man som heter Ove” är nominerade till bästa manliga huvudroll samt bästa kvinnliga biroll.

I kategorin årets bästa dokumentärfilm tävlar Magnus Gertten med "Every face has a name", Anna Persson och Shaon Chakraborty med "Förvaret" och Stig Björkman med den kritikerhyllade "Jag är Ingrid" om Ingrid Bergmans liv.

"Carol" av Todd Haynes, "Leviatan" av Andrej Zvjagintsev och "Timbuktu" av Abderrahmane Sissako har chans att vinna pris för årets bästa utländska film.

Petra Mede är programledare för Guldbaggegalan. Hon ledde galan så sent som 2015 och även 2011 och 2012. Det här blir alltså fjärde året som hon leder tittarna genom filmfesten.

Den 52:e upplagan av Guldbaggegalan arrangeras den 18 januari och sänds i SVT. Nytt i år på galan är att ett pris för årets bästa nykomling har införts.

Förra året tog Ruben Östlunds "Turist" hem flest nomineringar, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll. (TT)