Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny biogasanläggning är lika dumt som följetongen med Petersvik

Replik på Vi vill bygga en anläggning i Korsta, ST 30/11.

Beslutet att inte investera i bygget av en biogasanläggning är äkta förankrat i fakta. Matrester är en ändlig och osäker resurs. I punktform blir det så här.

■ Varför ska vi sabotera Härnösands biogas när vi i stället borde stötta den? Det finns inget investeringsskydd så det kan gå över styr om Sundsvall klampar in som en elefant i glasbutik. Skadeståndskrav kan resas mot ett sådant tilltag, enligt senaste avtal med EU. Rubriceringen "grovt miljösabotage" är tillämplig.

För Plus-kunder: Storsatsningen i Korsta stoppas – biogasfabrik för 100-tals miljoner saknar stöd

■ För att eventuellt "spara" 1,2 miljoner kastar man bort mer än 300 miljoner varav 84 miljoner är bidrag på en anläggning med 1-5 procent torrsubstanshalt, mot modernare 35-50 procent torrsubstanshalt som Härnösand satsat på, till betydligt lägre kostnad. Tänk efter före.

■ Illojal konkurrens ska inte förekomma mellan Norrlandskommuner.

■ Sopbilarna stod i flera dagar för att det saknades naturgas för driften av dem. Uppgraderingen av biogas ger utsläpp av koldioxid, svavel med mera direkt ut till luften.

■ Eldas inte matrester, som betalar högre hämtningsavgift, får motsvarande energimängd ersättas med ved, olja eller sopimport från EU.

■ Varför ska vi "återköpa gas" – betalar vi inte för att få den rötad? Dubbel betalning ogillas.

■ Det är oerhört naivt att tro att man inte tar den påse med färg som är nära till hands. En enda fraktion minskar sopbilsåkandet med mycket mer än hälften, till bara en gång per vecka för angöring av vårt sophus. Den delen kan genomföras men med genomskinlig påse utan färg.

■ Hudiksvall och Östersund producerar egen biogas och kan ansluta även matavfallet dit. Om det går till fjärrvärme eller fordon är egalt.

■ Fjärrvärmen i Sundsvall är redan högt överbelånad och det lönar sig att byta till annan uppvärmningsform. Dock sänktes tariffen med cirka 1,3 procent inför år 2018 och cirka 2 procent 2017.

Design får aldrig gå före funktion vilket är vad som händer, om man klampar in som en elefant i en glasbutik och förstör Härnösands kommuns miljöåtgärder, som i många år kommer att balansera på en skör tråd. Det här är lika dumt som följetongen med Petersvik. Elda upp husen i fjärrvärmen, det ger mer än försäljning och flytt. Det ger pengar över till att sanera lånen och ta bort differensen till andra uppvärmningskällor inom fjärrvärmeområdet. Eventuellt tvång är olagligt och hamnar i EU-domstol. Inte ens flyktingmottagning med tvång är tillåtet, vilket EU insåg så sent som i dag.

Räcker det inte med brakfiaskot med SEKAB i Örnsköldsvik? De 8 000 jobben i "biofuel region" blev inte ens en tumme.

Nils-Åke Sandberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Biogas – stort misstag att elda upp naturens egen livsform

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel