Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny Sundsvallsbro – här är ett tredje alternativ i gamla E4-debatten

Annons

Diskussionen om gamla E4 genom centrum har ju varit livlig en tid med två sidor som håller benhårt på sitt. Dels de som vill ha kvar gamla E4 som den är på grund av att dess framkomlighetskapacitet behövs med nuvarande och framtida trafikmängd. Den andra sidan vill ha en öppenhet mellan staden och havet för fotgängare och cyklister, och vill minska ner körfälten till ett i vardera riktning.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Mitt tredje alternativ gör så att båda sidors åsikter tillfredsställs. Det går ut på att man behåller fyra körfält som det är i dag, men höjer upp vägen på pelare mellan Köpmangatan och Tivolibron, så att det blir ett öppet utrymme under viadukten. Kanske en ny Sundsvallsbro i miniatyr till utseendet. Stor rondell vid Köpmangatan och svag sluttning upp på viadukten. De enda vägar som behöver korsa viadukten är en infart till inre hamnen, och den finns ju redan i förlängningen av Storgatan, samt en planfri på- och avfart vid Kulturmagasinet.

Landskaps- och trädgårdsarkitekterna kan få fritt spelrum att leka med det väderskyddade utrymmet under viadukten till något vackert och roligt. Fri och öppen passage har skapats mellan staden och havet, och all trafik kommer alltid att flyta på bra, även om nya bron stängs för underhåll. Inga gångtunnlar, övergångsställen eller blinkljus behövs. Trafiken passerar snabbt genom centrum utan stopp, vilket är bra för miljön, och alla blir förhoppningsvis nöjda och glada.

Kalle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel