Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny värld kräver mer samarbete

Annons

När jag vaknade upp av ett telefonsamtal på lördag morgon hade jag sovit en hel natt utan vetskapen om de terrorattacker som skett i Paris, Frankrike. Det tog några minuter att orientera sig medan jag lyssnade på den uppskakade rösten på andra sidan telefonen som meddelade att ett fruktansvärda attentat skett i Paris, att de var oerhört många döda, massa skadade.

Den första reaktionen blev – detta har inte hänt! Slog på tv:n och katastrofen kom rakt in i köket. I skrivande stund vet vi inte så mycket annat än att terrorn återigen skördat oskyldiga människoliv. Människor som gått på konsert eller tittat på fotboll.

Alldeles klart och odiskutabelt är att fredag den 13 november 2015 kommer att skrivas in i det kollektiva medvetandet, precis som den 11 september 2001. Världen har förändrats – igen. Statsministern Stefan Löfven sa till TV4 att ”… det är en svår tid utan tvekan.”

Det är något alla kan instämma i.

”En attack mot hela mänskligheten”, sa USA:s president Barack Obama i ett tv-sänt tal och sa att Frankrike inte står ensamma i detta.

Vad det innebär konkret är ännu oklart.

Det är sannerligen en orolig era vi lever i nu med kriget i Syrien, massiva flyktingvågen som prövar både EU-samarbetet och ställer mottagarländerna under hög press, lägg till IS och Paris fredagen den 13:e.

När jag loggar in på Facebook är statusupp- dateringarna från vänner och ytligt bekanta i kollektiv chock. En skriver att Sverige nu måste isolera sig från omvärlden för att skydda land-et och dess invånare. Det är en naturlig reaktion, rädslan finns inom oss alla. Men det är inte rätt väg att gå. Sverige är inte en liten röd stuga i skogen som vi kan stänga dörren om och sedan är allt frid och fröjd.

Vi lever i en global tid, en global värld – Sverige är inte, och kan aldrig bli frikopplad från det. Världen är som en enda människokropp där Sverige som land är en kroppsdel bland andra, det som sker i en del av kroppen – alltså det som sker i världen – påverkar hela kroppen, alltså också oss i Sverige. Vad vi än tycker om det är det ett faktum. Vi kan inte isolera oss. Terrorismen är också internationell och bryr sig inte om landsgränser.

Den tid vi är i kräver därför fortsatt formaliserat samarbete med andra länder. Det är nödvändigt och av absoluta vikt. Internationella institutioner är viktiga därför att det bland annat ger en arena för samtal och gemensamt agerande. Låt oss inte glömma att EU i sig faktiskt är ett fredsprojekt.

Efter andra världskriget var det absoluta målet för Europas länder fred och stabilitet – aldrig mera krig. Det är själva fröet till EU och det är det fröet vi nu behöver komma ihåg och vattna rejält. Därför är det viktigt att vår socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström är en stark vän av EU och FN, speciellt i en sådan svår tid som nu.

Margot Wallström var som alla andra skärrad och tagen när hon mötte en samlad presskår lördag morgon. Men hennes budskap var tydligt.

Terrorattacken kommer leda till agerande inom EU och hon tror att EU nu samlar sig för att visa handlingskraft. Margot Wallström sa att EU kommer att visa större effektivitet mot terrorismen och agera starkt för EU:s grundläggande värderingar: fred, frihet och demokrati.

Det är rätt kompassriktning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel