Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En oas för alla som är annorlunda

Anna Höglund: Om detta talar man endast med kaniner
Lilla Piratförlaget
Tonår

Annons

"Jag behöver vara ensam för att inte tunnas ut, eller börja tycka likadant som den jag för tillfället befinner mig i samma rum som", säger huvudpersonen i Anna Höglunds Augustnominerade bok.

Boken är en oas för och en julklapp till alla som känner eller har känt sig annorlunda, på sidan av, som någon annan än man förväntas vara. Bara att huvudpersonen ser sig som en kanin är ett budskap om annorlundhetsupplevelsen. Hon eller han är en tänkare som inte ens hunnit lära sig konsten att tänka och formulera sina tankar.

Många kommer att känna igen sig i kanintankarna. Om hur man går in i roller när man är tillsammans med andra, om känslan av att sorgsenheten ligger som en skugga bakom all glädje, om hur andra tycker att man inte ska vara så känslig - som om man hade valt det själv!

Om behovet av ensamhet för att reda ut vad man egentligen tycker, om faran att stänga in sig i sin annorlundhet, och om roller som man går in i när man är tillsammans med andra och blir en människa man inte känner sig bekväm med.

Bilderna är sparsmakade och konstuttrycken följer stämningarna, ibland med drag av naturfolks vindpinade konstvärld, någon gång med varm gammaldags trygghet men ofta med mycket svärta, liksom tankarna är allvarliga och ibland snuddar vid ångest.

Men mörkret är inte alldeles mörkt: att morfar mot slutet får kaninöron visar att han nog en gång var likadan. Och när man är gammal har man alla åldrar inom sig som man på ytan har passerat.

Filosofisk bok för alla känsliga, speciella vuxna och barn - alla kaniner i människohamn - som behöver påminnas om att man har rätt att vara annorlunda och att det finns andra av samma art därute.