Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En omöjlig men vacker kärlek

Ingelin Angerborn: Månfågel
Rabén & Sjögren
9–12 år

Vendela är vilsen efter att hennes bästis och granne Minna har flyttat. Vendelas mamma är dessutom död, och hon har gått och blivit olyckligt kär i Gabriel, som inte bryr sig om henne.

Men påtagligast är saknaden efter Minna. Visserligen bor en annan tjej i huset, konstiga Cornelia med svartsminkningen, men hon är nog alldeles för cool för Vendela.

Så en dag får Vendela för sig att skriva ett brev om sin längtan efter en hjärtevän – och lämna det vid ån, för vem som kan tänkas hitta det. Och hon får svar. Med snirklig stil och ålderdomligt språk vill Wilhelm Silveus bli hennes vän. Men när de ska träffas kan de inte det. Hon säker honom på Google och Eniro men det är i historien hon finner honom. Han lever i 1887, hon i 2012.

Detta är förstås inte möjligt och under en god del av boken pusslar Vendela, funderar, vrider och vänder på möjligheter; hon misstänker Cornelia och andra för att driva med henne. Men grubblerierna gör också att Cornelia och hon blir vänner utan att hon egentligen noterar det, och i Wilhelm blir hon alltmer förtjust.

Det uppdagas att när två fullmånar infaller i samma kalendermånad kan tidens portar öppnas. Vendelas och Wilhelms tider har delvis flutit samman. Föremål kan passera genom portarna, men inte människor, och överallt dyker en koltrast upp, som en övervakare och länk mellan världarna. Vendela börjar förstå att hon måste hjälpa Wilhelm på något vis, det är poängen med allt detta.

Som alltid hos Ingelin Angerborn börjar det hela i det lilla men växer ut till en spännande och originell berättelse, och upplösningen är intrikat. Här finns småsaker som inte hänger ihop – som att ingen i Wilhelms tid tycks veta var Vendela bor, men ändå levereras hans brev direkt till hennes brevlåda. Ändå blir det en lättläst bladvändare med substans; om sorg och saknad men också om att livet går vidare fast det inte verkar så, och om en omöjlig men vacker kärlek, som till slut ändrar historien i alla fall i det lilla.