Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En pigg 100-åring firar födelsedagen med två fester


Anna Greta Sjölén i Sundsvall fyller 100 år i dag.

I dag fyller min kära mor, vår svärmor/farmor/gammelfarmor Anna Greta Sjölén 100 år.

Av de tre döttrarna till Robert och Anna Witt är Anna Greta den mellansyster som fortfarande är still going strong, Ebba och Inga har båda gått bort. Från uppväxten i Nyhamn, där pappan var rättare vid herrgården har hon många glada minnen. Anna Greta berättar att hon fick följa med storasyster Ebba överallt, till och med i skolan, det var så hon lärde sig läsa. På 20-talet flyttade familjen till Holmgatan och Sundsvalls Bryggeri. Många är minnena och kamraterna från väst på stan, men ett minne som verkligen etsat sig fast är när de fick låna direktörsbilen Grålle för den årliga sommarutflykten till mormor och morfar i Kyrkdal, Bollstabruk. Det var en lång dagsresa med många grindar och grindslantar. Kanske var det också där grunden lades till att Anna Greta tog körkort som 20-åring.

Efter realskola och kurser i maskinskrivning och stenografi började Anna Greta ett långt yrkesliv som sekreterare i privat och offentlig tjänst. Vid ett stort trippelbröllop i Njurunda kyrka annandag jul 1944 gifte sig Anna Greta och Nils Sjölén och flyttade i mitten av 50-talet till Härnösand. Där arbetade hon bland annat på brandstation, hamnkontor och slutligen landsarkivet.

Anna Greta har berättat att det är mer än en amatörforskare som blivit besviken när hon påpekat att dr. är en förkortning för dräng och inte doktor.

Några år efter makens död flyttade Anna Greta år 2004 tillbaka till Sundsvall där hon numera bor på Servicehuset Tomtegränd och trivs alldeles utmärkt.

Hon säger att hon inte kan ha det bättre. Hon har egen lägenhet med uterum på bottenplan och trevlig personal.

Efter dagens firande med grannar och personal blir det en vilodag innan det fortsätter med släkt och vänner som på lördag vill uppvakta en särdeles pigg och älskad 100-åring.

Sonen Lars-Åke