Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En pionjär inom databranschen har somnat in – minnesord över Harry Björk

Harry Björk har stilla insomnat i en ålder av 82 år.

Harry Björk föddes 1936 i byn Svanheden i Norsjö, Västerbotten. Han visade tidigt fallenhet för studier. Han mötte Kerstin Bofjäll under gymnasietiden i Skellefteå.

De bägge kom att studera på universitetet i Uppsala och de gifte sig 1960. Harry läste framför allt naturvetenskapliga ämnen och inte minst matematik. Han skrev en lic-avhandling i ämnet datalogi. På studenthemmet Arken föddes första dottern, Astrid, 1962. Erika kom till världen två år senare och Hanna föddes 1968.

Harry började i den helt nya databranschen redan som student. En av Sveriges tidiga stordatorer var han med om att programmera under ett sommarjobb på Matematikmaskinnämnden. Besk hette den så kallade matematikmaskinen som fyllde upp ett helt rum. Efter avslutande studier sökte sig Harry till DataSaab i Linköping där han arbetade som programmerare. Familjen kom att flytta ett antal gånger, till Stockholm, Umeå och 1973 till Sundsvall, där Harry bodde kvar till sin död.

Körsång var ett starkt intresse under många år. Under studieåren i Uppsala sjöng Harry tillsammans med Kerstin i Uppsala Akademiska Kammarkör. Som begåvad och säker tenor har han varit efterfrågad inom körlivet på de olika bostadsorterna i många år.

Harry hade tidigt tänkt till i frågan om att användningen av datatekniken höll på att bli ett hot mot den personliga integriteten. Den skrift han författade i frågan blev 1971 utgiven i en antologi. Få förstod vidden av den frågan då, som idag 37 år senare är mera aktuell än någonsin.

Harry Björk hade många andra idealistiska intressen. Sedan ungdomsåren var han organiserad helnykterist. Han förespråkade tåget och cykeln som färdmedel. Han var medlem i centerpartiet. På ett mycket mänskligt och praktiskt plan engagerade han sig för en nyanländ flyktingfamilj där de bodde på flyktingförläggning i Fagerdal i början av 90-talet. En hjälp som var viktig för den familjen under sin start i Sverige. På senare år väcktes känslorna för hembygden i Västerbotten på nytt. Han var då aktiv medlem i Linbaneföreningen i Örträsk.

De senaste fyra åren bodde Björk på äldreboendet Rutsgården i natursköna Liden. Vi barn och närmaste vänner var glada över den fina omsorgen där.

Erika Björk