Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En politik mot hemlöshet – för alla

Annons

Nu när vintern och den kyligare perioden nalkas i vår kommun uppmärksammas de som inte har någon bostad i vårt samhälle. Senaste tiden har vi kunnat möta flera av dessa människor i media. Jag har också själv haft förmånen att möta två av våra hemlösa och tagit del av deras vardag och drömmar om framtiden.

Jag tycker att det är olyckligt att våra hemlösa medborgare i Sundsvalls kommun och de EU-migranter som vistas här ofta ställs som två grupper mot varandra. Det förekommer också en del rykten om vad dessa olika grupper får och inte får hjälp med.

Att medborgare i kommunen blir hemlösa beror sannolikt både på individuella faktorer och brister i samhället. Det är kommunernas ansvar att hemlösa personer i Sverige får det stöd och den hjälp de behöver, men det är inte socialtjänstens uppgift att tillhandahålla bostäder. Som medborgare i Sundsvalls kommun kan man bland annat söka ekonomiskt bistånd och olika behandlingar. Kommunen tillhandahåller också Bostadssociala kontrakt som innebär att medborgare med problem som behöver men inte får och kan hyra en egen lägenhet av någon anledning får hyra en lägenhet där kommunen står för kontraktet.

De EU-migranter som söker sig hit gör det på grund av fattigdom, misär och arbetslöshet. Det är en sårbar grupp som i sina hemländer lever utanför systemen. De lever i stor utsatthet då de saknar försörjning och endast har begränsad tillgång till det svenska välfärdssystemet. Man väljer inte att sitta i ur och skur och tigga ihop några kronor för att man inte behöver. Det bästa är om denna grupp människor kan leva ett bra och tryggt liv i sina hemländer vilket vi driver både nationellt och i EU.

Det vi nu har fattat beslut om i kommunfullmäktige är att inrätta ett härbärge under vinterperioden, att bedriva uppsökande verksamhet riktad mot barn, att inrätta en plats för husvagnsuppställning och att ge akut hjälp efter prövning. Detta gäller för EU-migranterna men självklart också för Sundsvalls medborgare.

I den politiska majoriteten vill vi att kommunens bostadspolitik ska omfamna fler än dem som idag har en bostad. För att minska hemlösheten vill vi se ett projekt som innebär att hemlösa medborgare får möjlighet till egen bostad samtidigt som personen får stöd och hjälp för att skapa ett långsiktigt och stabilt liv och boende.

Oavsett om du är hemlös medborgare i Sundsvall eller EU-migrant som vistas i kommunen så kommer vi göra det vi kan för att hjälpa dig ur den situationen.

Malin Larsson (S)

Ordförande, socialnämnden i Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons