Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En provokatör har tystnat

En ständigt provokativ röst tystnade på lördagen när konstnären Kjartan Slettemark avled, 76 år gammal.

Performancekonstnären Kjartan Slettemark föddes i Norge men var sedan länge bosatt i Stockholm där han avled på sjukhus. Enligt nyhetsbyrån NTB hade han länge lidit av hjärtsvikt

Under 1960- och 70-talen var Slettemark något av en enmansarmé inom svensk konst, en sann provokatör mycket skicklig på att hamna i blickfånget.

Till hans mest uppmärksammade "installationer" hörde ett pass som han lyckades få utfärdat i eget namn men med USA:s president Richard Nixons ansikte. Med passet reste han runt i både Europa och USA innan han upptäcktes och en ny skandal var ett faktum.

Under 1960-talet protesterade Slettemark genom sin konst mot Vietnamkriget, gärna under inflytande av LSD. För att visa sin hängivenhet för konsten stavade han sitt namn kjARTan och började gå i minst sagt spektakulära kläder.

Mest känd blev hans pudelkostym som numera ingår i Moderna Museets samlingar. Den var Slettemarks protest mot konstnärens roll som etablissemangets knähund. Som pudel uppträdde han så sent som i januari i år på Tensta konsthall i Stockholm.

Slettemark har också antagit identiteter som Konstbagaren med eget bageri och som konstterrorist med sympatier för Baader-Meinhof-ligan. Ett annat projekt var att utropa Kjartanistan, en nation där han själv var statsminister.

På Haugar Vestfold konstmuseum i Tönsberg tio mil från Oslo finns en permanent utställning med Kjartan Slettemarks verk.