Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En provokatör har tystnat

En ständigt provokativ röst tystnade på lördagen när konstnären Kjartan Slettemark avled, 76 år gammal.

Annons

Performancekonstnären Kjartan Slettemark föddes i Norge men var sedan länge bosatt i Stockholm där han avled på sjukhus. Enligt nyhetsbyrån NTB hade han länge lidit av hjärtsvikt

Under 1960- och 70-talen var Slettemark något av en enmansarmé inom svensk konst, en sann provokatör mycket skicklig på att hamna i blickfånget.

Till hans mest uppmärksammade "installationer" hörde ett pass som han lyckades få utfärdat i eget namn men med USA:s president Richard Nixons ansikte. Med passet reste han runt i både Europa och USA innan han upptäcktes och en ny skandal var ett faktum.

Under 1960-talet protesterade Slettemark genom sin konst mot Vietnamkriget, gärna under inflytande av LSD. För att visa sin hängivenhet för konsten stavade han sitt namn kjARTan och började gå i minst sagt spektakulära kläder.

Mest känd blev hans pudelkostym som numera ingår i Moderna Museets samlingar. Den var Slettemarks protest mot konstnärens roll som etablissemangets knähund. Som pudel uppträdde han så sent som i januari i år på Tensta konsthall i Stockholm.

Slettemark har också antagit identiteter som Konstbagaren med eget bageri och som konstterrorist med sympatier för Baader-Meinhof-ligan. Ett annat projekt var att utropa Kjartanistan, en nation där han själv var statsminister.

På Haugar Vestfold konstmuseum i Tönsberg tio mil från Oslo finns en permanent utställning med Kjartan Slettemarks verk.