Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En röst i natten som räddar liv – jourhavande präst fyller 60 år

En röst i natten – som räddar liv.
På söndag är det 60 år sedan Svenska kyrkan startade tjänsten Jourhavande präst för människor i kris.
– Ensamheten är stor och många lider av oro, säger Leif Selling i Härnösands stift.

Annons

Verksamheten med jourhavande präst började som lokala initiativ runt om i landet i februari 1956. Varje natt mellan klockan 21 och sex på morgonen ringer hundratals människor som på ett eller annat sätt är i kris eller nöd, lider av ångest och brottas med existentiella frågor. Prästerna sitter på olika håll i landet och tillhör olika församlingar.

Psykisk ohälsa, relationer, trosfrågor och ensamhet är de vanligaste samtalsämnena när människor ringer till Jourhavande präst. Förra året besvarades 81 157 samtal, en ökning med 69 procent sedan 2008 då statistik började föras.

Leif Selling, som är samordnare för arbetet med Jourhavande präst i Härnösands stift, menar att tjänsten fyller en viktig funktion. Många lider av oro och ångest som de inte kan dela med någon annan än en jourhavande präst. Det kan vara människor med psykiatrisk diagnos men som inte är i behov av akutvård.

Läs mer: Behöver du stöd

– Ensamheten är stor och vårt samhällsklimat hårt. Det skapar oro över hälsa, ekonomi och relationer. Att på natten ha någon att prata med är viktigt för många, säger han.

När det är oroligt i världen, som terrordådet i Paris, ökar samtalen, enligt Leif Selling.

Han betonar att man inte behöver tillhöra Svenska Kyrkan för att ringa Jourhavande präst. Men man ringer inte bara för att prata bort en stund. Det är en krisjour för personer som är i akut nöd. Vill man ha ett terapisamtal skall man vända sig någon annanstans.

– En jourhavande präst ber aldrig, välsignar eller läser bibelord om inte den inringande har frågat efter det.

Läs mer: Biskopen firar jul som jourhavande präst

Leif Selling vet att verksamheten räddar liv.

– Det var också skälet till att Jourhavande präst startades. Man ville förhindra självmord. Som präst har man ju en vana att möta människor i kris. Det känns förstås meningsfullt när vi vet att vi genom att finnas till hands kan förhindra att människor tar sitt liv, säger han.

Läs mer: Nya kanaler till jourhavande präst når unga

Samtidigt är det väldigt få unga som hör av sig, trots att psykisk ohälsa och självmord bland unga ökar.

För att nå fler unga finns Jourhavande präst nu också på nätet.

Fyra kvällar i veckan gåt det att chatta med en präst, måndag till torsdag, mellan klockan åtta och klockan tolv. Det finns också möjlighet att skicka ett digitalt brev och får svar en präst inom 24 timmar.

Prästerna har fått särskild utbildning för den nya tjänsten.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!