Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rundtur efter konstens alla regler

Det är en konstig helg i Sundsvalltrakten. Det är dags för den 12:e upplagan av Lions Konstrunda. I år vinglar den lite hit och dit, från Alnö till Matfors till Lörudden. I Sidsjön ställer hälften av årets 64 konstnär ut.
– Det här är jättekul. Det ger så mycket, säger Gun Rohlertz som ställt ut elva gånger.

Alla konstintresserade och de som vill känna på framförallt Sundsvalls konstliv har chansen i helgen. Konstrundan importerade från Österlen till Njurunda 2000 av Britt-Marie och Bertil Nordlöf. I dag ligger navet i Sidjön, med en bra utställningsvägg i en lång gång och i en lokal i anslutning till hotellet. 14 andra lokaler och ateljéer har öppnat dörrarna och visar allt från målningar till glaskonst och järnsmide.

Först på plats att hänga sin konst i Sidsjön igår är Konstrundanveteranden Gun Rohlertz:

– Det är jätteroligt. Man träffar så många andra konstnärer och får idéer av dem. Jag ställer bara ut på Konstrundan. Den gör att folk ser mig, och det ger ringar på vattnet senare.

Hon gillar att måla stora tavlor med starka färger, gärna naturmotiv och närbilder av frukter och blommor.

Följer man vägen från Sidsjön mot Allsta och Matfors finns många öppna ateljéer. I Medskogsbron bor konstnären Lena Backman i Ateljé Blåtorp. I hennes ombyggda och invändigt vitmålade ladugård står Eva Sollander och Barbro Bäck och funderar på hur de ska hänga sina tavlor.

– Hälften som jag ställer ut i år är nytt, säger Eva Sollander och bär iväg några tavlor med blommotiv till ett annat rum.

Hon målar färgstarkt i akryl. Hus i olika färgfält som skapar egna identiteter i husmyllret. Men hon visar också collografier.

Barbro Bäck har hängt upp några av sina ljusa akvareller. En av dem fångar fint solen som strilar genom lövverket . På den andra väggen håller hon på att hänga upp akrylmålningar. Det är landskap och några fruktstilleben i en grå färgskala.

Gunilla Englund-Backlund kommer instormande med ett knippe tavlor. hon har bland annat målat får, hundar, dansande par och klädesplagg. Gärna livstycken.

– Vad tror ni om den här. Den är inte riktigt torr. Är den för brun? Jag är inne i en brun period, säger Gunilla Englund-Backlund och skrattar.

Det är kul med konst. Dessutom är den viktig på många sätt. Alla utställningsavgifter går via Lions club Skvadern till välgörande ändamål.

Så ta en runda. Håll utkik efter skyltar längs med vägarna. Då hittar du konstutställningarna.