Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sagostad föddes ur ruinerna

Annons

Den 25 juni 1888 brann handelsmetropolen Sundsvall. Det var en katastrof av historiska dimensioner – Sveriges största stadsbrand någonsin. Omkring 9 000 av Sundsvalls 11 000 invånare stod på bar backe. Men snart vidtog en stadsförvandling som saknar motstycke i vårt land.
Sundsvall var hem för de mytomspunna träpatronerna och för en rad förmögna grosshandlare som nu skapade en borgerlig drömvärld med palatslika hus. På sex år uppfördes nära 600 hus, många av dem i den nya stadskärnan som kallades Stenstaden. Här fick endast brandsäkra byggnadsmaterial användas, som sten, tegel och järn.
Resultatet blev enastående. De viktigaste förklaringarna: välutbildade arkitekter, ett stort försäkringskapital (cirka 21 miljoner kr), blomstrande handel och en tät och koncentrerad stadsplan. De mest anlitade arkitekterna vid återuppbyggnaden var Gustaf Hermansson, Sven Malm och Knut Gyllencreutz (den senare ofta i samarbete med Per Appelberg).
Det nya Sundsvall var nästan som en illusion, en kulisstad mitt i de norrländska furuskogarna. Inne bland de vackra husen i florentinsk, tysk och holländsk renässans hölls förtrollningen vid liv och allt var möjligt. Men man behövde bara gå några meter för att magin skulle brytas. Under lång tid mynnade Stenstadens gator ut bland enkla träkåkar och på den rena landsbygden.
Nils Johan Tjärnlund

Annons