Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sjökapten som upplevt äventyren

För 62 år sedan gick Sundsvallsgrabben Hans Nilsson till sjöss. Sedan följde ett liv runt om på världshaven för kapten Nilsson. I dag har han många äventyr att berätta om. Sedan 2012 bor Hans och hans hustru i Bredsand, Njurunda, högt upp med god utsikt över Sundsvallsbukten.

Annons

Hans Nilsson har gjort allt det där som många människor drömmer om. Att uppleva äventyr runt om i många världsdelar. Berättelsen om hans liv till sjöss är som en lång äventyrsbok.

– Ja, jag är glad att jag gick emot min pappas vilja och lämnade en planerad karriär som banktjänsteman, havet lockade mig och det har jag aldrig ångrat, konstaterar den nu 80-årige Hans Nilsson.

Hans växte upp på Rebetskygatan i Sundsvall. Hans pappa var polis och hans mamma var hemmafru som jobbade extra i butiken Konfentasken. Som äldst i en syskonskara med två yngre bröder och en syster fick Hans ta ett tidigt ansvar efter den 6-åriga folkskolan.

Som 14-åring fick han jobba extra som busskonduktör. När han sålde tidningar i den då livaktiga Sundsvalls hamn så fascinerades han av båtarna och de människor han mötte där. Hans morfar som sysslade med sjöimport, tog honom ombord så att han fick se hur lastfartyget såg ut.

– Morfar betydde mycket för mig, vi fiskade tillsammans ute vid Tynderö på somrarna och även då var det havsluften som förtrollade mig, berättar Hans.

Hans samlade frimärken med båtar på och i skolan var geografi favoritämnet. Inom sig var han redan på väg ut i sjömanslivet och efter läroverket, 1954, seglade han bokstavligt talat sin egen väg och mönstrade på som Jungman. Först längs Norrlandskusten och sedan ut i Europa. Styrmansexamen följdes av sjökaptensexamen 1961. 1965 var han fast anställd överstyrman och lärare hos Johnson linjen. 1972 blev han befälhavare för Sveriges största bulkfartyg m/s Cassiopeia. En koloss som lastade 70 000 ton och mestadels gick mellan Australien och Japan.

1975 blev Hans hamnkapten i Sundsvall. Färjetrafiken till Wasa gick för högtryck och Hans trivdes bra. 1978 blev han kontaktad av SIDA. Han blev erbjuden ett arbete med ett biståndsprojekt i Vietnam, Det gällde att bygga upp och organisera hamntrafiken i Hai Phong. Hans tackade ja och fick senare nya uppdrag med Bai Bang projektet i Vietnam.

– Det var ett fortsatt biståndsprojekt där jag blev transportchef, ett väldigt intressant uppdrag, säger Hans.

Sedan följde studier i portugisiska på universitet i Lissabon för att klara nästa engagemang, ett FN-arbete åt world Food Programme i Mozambique. Hans bosatte sig i Maputo och arbetade vidare med ett flertal biståndsuppdrag

1986 gifte han sig i Swaziland med Rita Beryl Smith Dos Santos som är han nuvarande hustru. Hans var med och startade rederiet Moz-Line i Maputo 1997. Han var operationschef med 54 anställda och tre båtar som gick mellan Sydafrika och Madagaskar. Han slutade med detta 2001 och avrundande med att driva ett marint konsultföretag innan han återvände till Sverige 2012.

– Jag har trivts bra med att arbeta mycket och att hålla i gång. Det har hållit mig frisk och kry, säger Hans Nilsson som trivs bra med tillvaron.

På födelsedagen kommer han att vara bortrest.