Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skål för Ishiguro på Akademibokhandeln Vängåvan i Sundsvall

Reaktionerna blev måttfulla på Akademibokhandeln Vängåvans traditionella Nobelvaka i går.
Få hade läst Kazuo Ishiguro. Men några hade hört att han skriver lättillgängligt.

Efter förra årets skräll med Bob Dylan var de samlade bokälskarna lite tveksamma i sina förhandstips, med en känsla att det aldrig går att förutse Akademiens beslut.

– Men just det gör det ju så spännande, sa bokhandlaren Lennart Bergström.

De vanliga toppkandidaterna nämndes förstås: Murakami, Oz, Thiongo, Atwood. Beskedet om Kazuo Ishiguro spred lite förvåning. Maria West var en av få som läst honom.

– Det var en otäck historia om en internatskola som jag läste i en bokcirkel för länge sedan. Han fanns inte på min lista över tippade kandidater, säger hon.

När det visar sig att filmen "Återstoden av dagen" med Anthony Hopkins och Emma Thompson bygger på en bok av honom sprids ett igenkännande i gruppen. Googling visar att även "Never let me go", som Maria West läst, är filmatiserad.

För Lena Sjödin, stamgäst på Nobelvakan, är varje års tillkännagivande en julafton. Hon passar raskt på att köpa bokhandelns enda innevarande bok av Ishiguro, ett exempel av "Nocturnes" på engelska.

– Är det julafton så är det. Nu kunde jag i alla fall köpa något, förra året fanns inget att köpa, säger hon.

Men mycket snart lär det finnas hyllmeter med Ishiguro att förse sig med i bokhandlarna. Och av alla dem som inte läst honom kommer många att göra det. Nobelpris brukar ha den effekten.

– Jag har inte läst honom själv men jag har hört att han ska vara lättillgänglig, säger Lennart Bergström.

Var det rätt pristagare? Ge din kommentar här.

Läs mer om Nobelpriset: Ett val för den Game of Thrones-tittande samtiden

Ishiguro – Förbluffande, smickrande