Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skidprofil har somnat in – minnesord över Arild Wiklander

Arild Wiklander från Tynderö har avlidit i en ålder av 93 år.

Arild föddes 1925 på den släktgård i Skäggsta i Tynderö som han senare övertog. Föräldrarna Gunnar och Ellen var jordbrukare på en typisk gård med 5-6 kor, en häst och hönsgård. Efter skolan jobbade han en tid på gården. Sedan blev det Ålsta Folkhögskola för att studera till folkskollärare på seminariet i Gävle. Där träffade han Margit (f Stenberg) från Stockholm och de gifte sig 1948. De nyblivna lärarna flyttade till olika platser med korta lärarjobb, då även barnen Ingrid och Anders föddes, tills de 1952 kom tillbaka till Tynderö och Myckelängs skola där dottern Kerstin föddes. Arild fortsatte på Sörviks skola och efter vidareutbildning till yrkesvalslärare 1967 blev det högstadiet på Skönsbergs skola till pensioneringen 1990.

Hemma på släktgården, som de övertog 1956, har han som fritidsbonde skött jord och skog. Barn och barnbarn har trampat i lador och åkt många hölass innan grannen och den nya tekniken tog över.

Arild började åka skidor i skoltävlingar på 30-talet. Första segern kom i sjätte klass på Husum-Jonssons töklister. Tävlandes för Tynderö IK, föreningen han varit trogen i alla år, deltog han i sex SM och många andra tävlingar. Almans droska körde ofta Tynderöåkarna till tävlingar eftersom ingen hade egen bil på 40-50-talet. Ofta fick han ta skidorna på cykeln till Söråkers station och åka vidare med tåg, till exempel till Mora och Vasaloppet. Största framgången kom där 1956 med en andraplats. Han besegrade då Sixten Jernberg, som hade tänkt hämta segern efter OS-guld i Cortina. Placeringen står sig än i dag som det bästa för en medelpading i Vasaloppet.

Arild engagerade sig även ideellt i skidåkningen. Han var i många år ordförande i Tynderö IK och jobbade med klubbens arrangemang. Mycket jobb har lagts på skidspåren. Han köpte skoter redan 1966 för att spåra Åstöloppet och senare Fiskarrennet, som han tillsammans med Midälvaskidan startade 1988. Spåret passerar Arild vindskydd, som är ett trevligt utflyktsmål för söråkersborna.

Ett annat stort intresse var fjällstugan i Åkersjön, där han iordningställde två stugområden på 70-talet. Där har han tillbringat alla påskar tillsammans med familj och släkt. Många mil, turer och många varma korvar har avverkats under årens lopp!

Arild gjorde många resor både runt om i Sverige och Europa tillsammans med hustrun Margit och även med barnbarnen. Han engagerade sig stort i familjen med älskade barnbarn. Vi har alla haft gården i Skäggsta som en självklar samlingsplats under jular, somrar och födelsedagar.

Barnen Ingrid, Anders och Kerstin.