Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skön sommarkonsert

Konsert


Danslogen Norra Berget: Lars-Åke Melin & Sundsvalls Dragspelsklubb

Efter fem måndagskvällar med jazz på menyn fortsatte i går kväll Medelpads Fornminnesförening i samarbete med föreningen Norra berget att bjuda på vacker vissång varvat med smäktande dragspelstoner.

Den 12 man starka dragspelsklubben slog an tonen med en svängig version av gamla Glenn Millerhiten American Patrol. Efter den öppningen bjöds vi genomgående på svensk musik varav många med anknytning till sommaren fast den hade tagit time-out den här regniga måndagen. Bland annat fick vi höra Schottissväng och Afton på Solvik av Andrew Walter. Tango i Nizza av Evert Taube och Sten Carlbergs slagdänga Sommar Sommar Sommar, Jon Erik Östs Gärdebylåten med flera. Dragspelsklubben var ett gäng som inte sparade på krutet utan gav järnet med glimten i ögat.

Vi på våra breddgrader ska känna oss stolta över att ha en professionell vissångare som Lars-Åke Melin in på knutarna. Han började redan 1973 att ägna sig åt visan på heltid. Med den svenska visskatten i bagaget har han deltagit i tusentals olika arrangemang. Han har rönt stor uppskattning för sina tolkningar av Nils Ferlin, Dan Andersson, Evert Taube med flera. Även mindre kända norrländska visdiktare har genom Lars-Åkes forskningar, tonsättande och proffsiga framförande fått sina alster presenterade för en stor skara människor.

Den här kvällen ägnade han åt minnen som han berättade mellan- och vid presentationer av de olika visorna som exempel att Bo Zetterlind hade anknytning till Stigsjö och Evert Taube till Västerbotten, att Ture Nerman bodde under sin tid i Sundsvall på Norrmalm m.m. Med sin välartikulerade röst och fina gitarrackompanjemang bjöds vi på en kavalkad av kända visor som Två små röda rosor, Visa om Bodsjö av Broder Tor, Julius & Mariella och Fragancia av Taube, Louis Armstrongs Vilken underbar värld och den humoristiska Sikås Hammerdal om en kontaktannons. Mest gripande var historien om det lilla hamnkapellet där förre kommunalrådet Ivar Nordlander hade skrivit en mycket fin text som till Melins egen tonsättning var ett av kvällens starkaste nummer. Med ett potpurri av Kai Gullmarmelodier tackade Lars-Åke för sig. Att besöka Norra Berget en regnig måndagskväll och för en ringa penning njuta av god underhållning är en ynnest. Nästa måndag bjuds det på Mässsingsblås!