Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sorgens vecka – nu måste vi blicka framåt

När det gäller Dagbladet vet jag inte om jag ska kalla mig kamrat, nyhetskonkurrent, kollega, en i ledningsgruppen, arbetsgivare eller före detta anställd.

Annons

Klart är att veckans besked om att den 115-åriga nyhetsförmedlaren nu kommer att avsluta sin utgivning var mycket tungt för mig också, i alla de roller jag beskrev ovan. Tråkigt, trist, vemodigt och jag lider med de personer som så hårt kämpat för tidningens överlevnad.

Men – det gick inte längre. Utgivningen avslutas om en vecka.

Som koncernkollega har vi på ST fått ett stort ansvar när nu Dagbladets nedläggning sker genom ett samgående med oss. Redan på lördagsmorgonen fick alla Dagbladets prenumeranter också ST i brevlådan. Så kommer det att fortsätta, även efter att Dagbladets utgivning upphört.

Kommande vecka börjar vi en försiktig ombyggnad av ST för att ta emot och utveckla valda delar av innehållet från Dagbladet.

Störst skillnad blir det kanske på sidan tre. På måndag kommer opinionsjournalistik från Dagbladet i form av S-märkta krönikor finnas där. Och redan nu finns en ny flik under opinion på ST.nu, "S-krönika", som väntar på att fyllas med S-märkt opinionsjournalistik.

ST är och kommer att vara en tidning med liberal ledarsida. Där sker ingen ändring. Det handlar om att vi tillför s-krönikor sju dagar i veckan i papper och på sajten.

Vi planerar dessutom en utökad satsning i Timrå och Ånge. Planen är att gå från en till två lokalredaktörer i Timrå och när det gäller Ånge verkar vi nu för att få en daglig Ångesida i papperstidningen veckans alla dagar.

Arbetet pågår också för att flytta över en del annat profilerat Dagbladetmaterial in i ST-kostymen. Bygget kommer att pågå under kommande vecka och målet är att allt ska vara klart söndag 1 mars, då nya ST ska vara omgjord för alla ST:s och Dagbladet nuvarande läsare.

Varför gör vi då detta? Jo, viktigast för oss är att säkra den lokala journalistiska närvaron – den lokala nyhetsförmedlingen. Det målet kan vi bara nå genom att få med oss så många läsare som möjligt från Dagbladet in i nya ST och till ST.nu, där alla förändringar också givetvis kommer att märkas.

Att ha en stark och oberoende nyhetsförmedlare är viktigt för Sundsvallsregionen.

Det ansvaret vilar nu tungt på ST och på våra journalister. Vi ska göra allt vi kan för att ta det ansvaret och förvalta det förtroende ni läsare gett oss.

Har du tankar, synpunkter eller frågor kring de förändringar vi gör och om framtidens journalistik är du välkommen att kontakta mig.

Vi kommer att hålla fler telefonväkterier, vi finns i en pågående chatt här på ST.nu och dagbladet.se och annars når ni mig alltid via anders.ingvarsson@st.nu.