Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sorgesång över den gamla Sovjet och det nya Ryssland

Översättning: Kajsa Öberg Lindsten
Ersatz

De som läst Marx blev kommunister. De som förstått vad han skrev blev antikommunister. I den motsättningen skapade bolsjevikerna Sovjetunionen. Marx tankar om att socialismen skulle skapa en ny människa förbyttes snart i sin motsats: deportationer, koncentrationsläger, massavrättningar. Av utopin blev ett maktfullkomligt imperium.

Så hände det till synes ofattbara. Med Gorbatjovs perestrojka som medel raserades Sovjet. Det välordnade imperiet förbyttes i kaos; ur detta kaos växte snart en hänsynslös kapitalism som drabbade de en gång röda ryssarna med matbrist och social misär.

Om detta kaos och minnena av det som varit har Svetlana Aleksijevitj skrivit en mäktig dokumentär, med litterära undertoner, likt ett körverk av ett oändligt antal röster.

Aleksijevitjs bild är medvetet och alldeles naturligt motsägelsefull. Bilden av det Ryssland som rest sig ur kommunismens ruiner är lika svårtydd som skrämmande. Av friheten blev ett annat slags maktmissbruk, en demokrati så bräcklig att den mer existerar som idé och högtidstal än som fungerande verklighet.

Svetlana Aleksijevitjs drygt 600-sidiga berättelse om detta kaos är en väldig krönika, nästan oöverblickbar i sin mångsidighet. Alla dessa röster och berättelser Aleksijevitj samlat blir en rysk sorgesång. Först sorgen över allt som gick snett under kommunismen; drömmen om den nya människan som förbyttes i massutrotning av dem som inte passade in i systemet. Sedan sorgen över det Ryssland som formats efter Gorbatjov och sovjetstatens sönderfall.

Revolutioner leder inte till något gott, är sensmoralen i hennes krönika. En insikt ryssarna lärde sig efter det bolsjevikerna störtat tsardömet 1917, när det gamla förtrycket förbyttes i ett nytt. Och lärde sig på nytt när Gorbatjovs demokratireform ledde fram till sovjetstatens sönderfall men också till kaos och social misär.

Svetlana Aleksijevitj historiska krönika är en mäktig berättelse om den enskilda människans utsatthet och vardagslivets bräcklighet i de stora historiska händelserna. Som litterärt verk är Tiden second hand en sorgesång som berättar historien med de enskilda människornas berättelser om sina erfarenheter.