Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En splittrad opposition förbättrar inte skolan

Vid det sista kommunfullmäktigesammanträdet innan sommaren genomfördes en temadebatt om hur vi får en likvärdig skola. Flera olika frågor debatterades och vi från majoriteten förde fram våra idéer om mindre klasser i lägre åldrar, om läxhjälp på skoltid och satsningar på elevhälsa. Vi lyfte även vikten av ha kvar strukturtillägget i elevpengen, det vill säga att de skolorna som har de tuffaste socioekonomiska förutsättningarna, också får mer resurser för att klara det.

Det mest anmärkningsvärda i debatten var kanske inte det vi presenterade. Det gick vi till val på och har börjat genomföra sedan (S), (V) och (C) bildade majoritet. Det anmärkningsvärda var hur splittrade oppositionen var.

Elin Nilsson (M) lyfte fram att resurserna måste prioriteras till de skolor som har lägst resultat. Liza-Maria Norlin (KD) tyckte att bonusar ska delas ut till de skolor som har högst resultat. Arne Engholm (FP) lyfte i sitt inlägg att kommunen måste värna skolorna på landsbygden, samtidigt som Sven Bredberg (M) talade om fler friskolor i stan, och att slå samman andra skolor.

Hans Brynielsson (KD) vill styra resurserna till tidiga åldrar, Elin Nilsson (M) vill lägga mer resurser på gymnasiet. Sven Bredberg (M) vill slå ihop skolor på större enheter, samtidigt som kristdemokraternas Liza-Maria Norlin sade sig vilja värna mindre enheter.

Det är sunt för den politiska debatten att olika alternativ presenteras. Men i december presenterade de här tre partierna ett gemensamt budgetförslag i Sundsvalls kommunfullmäktige. Att bara sex månader efter det presentera helt olika uppfattningar i flera, för skolan, viktiga frågor kan inte betraktas som tydligt för väljarna.

Vi i majoriteten kommer att fortsätta arbeta för att ge alla elever bra och jämlika förutsättningar för att få en bra skolgång och nå målen. Vi hoppas att oppositionen kan enas om att prioritera samma arbete.

Lisa Lööf (S)

Tobias Larsson (S)

Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel