Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”En sport som har väldigt lite skador”

Det är torsdagskväll och på en stor mjuk matta övar ett dussin tjejer och killar på olika tekniker. Några minuter senare är det full lek som gäller, med smidighet i fokus.
– Judo är en sport man kan ägna sig åt i stort sett hela livet, säger Tomas Widenfalk, tränare i Ånge judoklubb.

Att med kast eller fasthållning, halslås eller armlås, besegra sin motståndare är målet i judo. Några sparkar och slag förekommer inte.

– Judo betyder ”den mjuka vägen” och är en kampsport som kommer från jujutsun, berättar Tomas Widenfalk. Ånge judoklubb drog igång sin verksamhet 2002, några år efter att Sundsvalls judoklubbs tränare Wolfgang Biedron startat upp träning i Ånge. En egen klubb bildades och till en början höll man till i Bolbyskolans gamla gymnastiksal. Men antalet tränande ökade snabbt och en ny lokal krävdes.

– Vi behövde en egen dojo och flyttade så småningom in i den gamla missionskyrkan, säger Tomas Widenfalk.

I dagsläget tränar omkring femtio medlemmar, från sex år och uppåt, varje vecka.

– Men vi har även haft något som vi kallar för judojympa för barn mellan fyra och sex år, berättar Tomas.

Främst håller klubben till i Ånge men även i Ljungaverk där det är träning en dag i veckan.

De flesta på mattan under torsdagsträningen är barn och ungdomar som har vita eller gula bälten.

– Det är bland annat kunskap om tekniken som avgör om man får ett högre bälte. Då kan man delta i en gradering för att visa upp de olika teknikerna och bli poängsatt, förklarar Tomas Widenfalk som sedan ett antal år har svart bälte i judo.

Och för några av medlemmarna i Ånge judoklubb går det riktigt bra och en hel del framgångar har rönts genom åren. Bland annat för Joakim Dvärby som numera är fjärde rankad i Europa i sin klass.

Emma Rönnlund är ytterligare en medlem som satsar hårt, liksom brorsan Elias. Mamma Elisabeth Rönnlund som är mycket engagerad i klubben, sitter vid sidan av och tittar på när sonen tränar. Även hon har utövat judo en hel del men är numera först och främst ett stöd på sidan om.

– Fast jag skulle gärna börja träna igen, säger hon.

Som åskådare är det inte utan att man förundras över hur smidigt det ser ut och hur lätta alla fall verkar. Fast man inser samtidigt att det ligger en hel del träningstimmar bakom.

– Man har ju ett tecken där man klappar lätt med handen för att visa att motståndaren måste släppa sitt grepp om det blir för hårt, men annars är judo är en sport som har väldigt lite skador. Det gäller att vara mjuk, att träna upp sin fallteknik är otroligt viktigt, säger Tomas Widenfalk.