Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En svag regering och en svag opposition ger en svag debatt

Sällan har Sverige haft en statsminister så svag som Stefan Löfven.

Annons

En statsminister som därtill helt tycks sakna mål och mening med sitt regerande. Besvärande nog så har ledaren för det största oppositionspartiet, Anna Kinberg Batra (M), inte heller visat sig stor nog för uppgiften. Det blev väldigt tydligt under dagens partiledardebatt i riksdagen.

Det är besvärande i en tid när behovet av tydligt och kraftfullt ledarskap är större än på mycket länge. Sverige står inför stora utmaningar de kommande åren och de folkvalda måste börja presentera svar. Det gäller så väl regeringspartierna som de partier som opponerar sig mot den förda politiken.

Debatten var avslagen och tände aldrig riktigt till trots att det inte saknas ämnen att debattera.

Den stora vågen av flyktingar som kommit, och fortfarande kommer, till Europa – varav en betydande del till Sverige – måste hanteras på bästa tänkbara sätt. Det handlar om att ha en politik för fler jobb, ett ökat bostadsbyggande och för hur kommunerna ska kunna klara av att slussa ut de nyanlända i relevanta verksamheter.

Vidare så är säkerhetsläget i Östersjöområdet sämre än på mycket länge. Främst är det Ryssland, och dess ledare Vladimir Putin, som agerar allt mer aggressivt. Landet är pressat av ett lågt oljepris, vilket slår mot den ryska ekonomin, och av de sanktioner som har införts från EU och USA efter Rysslands övergrepp i Ukraina. Och som bekant är en skadeskjuten björn inte att leka med. Ändå berördes försvars- och säkerhetspolitiska frågor endast i förbifarten under debatten. Till exempel när vänsterledaren Jonas Sjöstedt ställde en fråga till Kinberg Batra om återinförande av värnplikten. En fråga som i och för sig kan vara värd att diskutera, men i så fall först efter att försvaret har fått det betydande resurstillskott som alla vet behövs om försvaret ska kunna stärka sin förmåga.

Ett ämne som med rätta kom att uppta en betydande del av debattiden var de uppmärksammade sexuella övergreppen mot unga kvinnor, i tyska Köln så väl som under ungdomsfestivalen We are STHLM. Givetvis tog samtliga debattörer avstånd från de övergrepp som vi har kunnat läsa om i media på senare tid. Jimmie Åkesson (SD) missade förstås inte heller tillfället att använda dessa händelser för att få tala om det enda ämne som hans parti har något intresse av att diskutera: Invandring.

I första hand är dessa händelser en polisiär fråga: Den som kränker eller ofredar en annan människa ska straffas. I förlängningen handlar det också om att förändra värderingar och attityder, något som dessvärre inte sker i en handvändning. Taskig kvinnosyn finns överallt, också i det relativt jämställda Sverige, men vi ska inte hymla med att många nyanlända kommer från länder där jämställdhet och likabehandling av kvinnor och män är mycket avlägset. Det kan och ska vi aldrig tolerera i Sverige. Även om Åkesson och hans parti försöker att få detta till en partiskiljande fråga så finns det inget parti i riksdagen som accepterar eller bortförklarar sexuella övergrepp.