Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tät lunchteatervår

Allvar och skämt, musik och teater, män och kvinnor - och dåtid som är rykande aktuell.
Vårens lunchteater startar nästa vecka i Sundsvall och om två veckor i Härnösand och Örnsköldsvik.

Annons

Då och då i lunchteaterhistorien har vi fått följa kända personers liv. Det har varit Alice Babs, Thore Skogman, Siv Malmkvist - och inte minst Lena Nyman, i ett program av Anna Bromée. Hon öppnar nu säsongen i Sundsvall den 11/2 med "Dollywood - en musikföreställning om Dolly Parton", från uppväxten i misär till livet som kontroversiell stjärna.

– Hon var en affärskvinna som följde sitt hjärta. Lunchföreställningen är utsåld men det går också som Efter jobbet-program, säger lunchteateransvariga Gisela Nilsson.

I Härnösand och Örnsköldsvik startar vårsäsongen med "Lyckligare nu - Kan man ha roligt utan sprit?" som spelas i alla tre städerna 16-18 februari.

– Monika Lindgren ger en föreställning om sitt eget liv. Kvinnors alkoholism är fortfarande laddat, säger Gisela Nilsson.

"Häxorna" spelas bara i Sundsvall. Den handlar om häxprocesserna i lilla Torsåker på 1600-talet, som drivs av två nitiska kvinnohatande präster. Det är vår egen landsändas historia i ord och nyckelharpsmusik.

Mars månad inleds i 30-talets Berlin, på en källarteater, där "Cabaret Verboten" utspelar sig. Goebbels har just förbjudit de dekadenta kabaréerna och förstås även 20-talets frihet för kvinnor och homosexuella.

– Den är både spännande och dagsaktuell, säger Gisela Nilsson.

"Guldfiskar" är en pjäs om våld i nära relationer. Två kvinnor möts när de just ska slussas ut från fängelset och talar om samvete, skuld och försoning. c/o Edwall-Brel" är en musikföreställning med sånger av Allan Edwall och Jaques Brel, och har besökt Sundsvall tidigare.

– Det är en genomkomponerad föreställning med kvalitet som kommer till alla tre städerna. säger Gisela Nilsson.

April inleds med ett smakprov från Teater Västernorrlands "Ingvar - en musikalisk möbelsaga". De medverkande sjunger sånger från pjäsen och några ur egna gömmor. "Min far är död - En föreställning om lekfullhet" med Gregor Bergman från Operaimprovisatörerna är inte så tragisk som titeln antyder.

– Det handlar om hans eget liv och relationen till pappan. Den är hejdlöst rolig och mynnar samtidigt ut i en sorts allvar, säger Gisela Nilsson.

Som säsongsfinal spelar Jens Nilsson sin "Kanske Frankenstein" i Härnösand den 19/4 och fortsätter i Sundsvall den 21/4.

– Jag är jättenöjd med programmet. Som vanligt har jag försökt få in både bredd och kvalitet, musik och teater, det djupa och det lättsamma och en viss problematik. Jag har försökt känna efter vad det pratas om just nu, säger Gisela Nilsson.

Läs mer om teater i vår:

Barnteaterprogrammet

Teatervåren i Timrå