Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tidig vårflod av spänning till påsk

KRÖNIKA
Ragna Fahlander om "påskekrim".

Annons

Krim gör sig bra på vita duken. Om du ser tre svenska filmer på ett år kommer en av dem att bygga på ett annat verk, oftast en bok, om brott och våld. Och den lockar i snitt dubbelt så många biobesökare som de andra. Det visar en rapport från Svenska filminstitutet.

Har inte hittat några motsvarande siffror för tv-serier, men det borde vara något liknande, för nog kryllar det av litterära kommissarier i de olika kanalerna - detektiver och utredare som fått liv utanför boksidorna.

Vintermatt hamnar jag ofta i tv-fåtöljen, den här säsongen förtjust följandes serien Shetland, betuttad både i kommissarie Perez och fantastiska vyer från de skotska öarna mitt i havet. För att inte tala om Unge kommissarie Morse och hans Oxford à la 1960-tal. Nu har favoriterna tagit vårledigt, och det är dags att häva sig upp ur den nedsuttna möbeln. Vårdagjämningen är avbockad, orken ökar när dagarna blir längre.

Ledigheterna kring påsk hägrar för många av oss, en anledning att rekommendera läsning som så här års brukar kallas påskekrim, en norsk tradition som spritt sig hit.

Bakgrunden till att påskekrim blivit en tradition i Norge finns det flera versioner av. Den vanligaste är en lyckad reklamkampanj 1923 för en deckare som handlar om hur tåget till Bergen plundras. Boken annonserades som en löpsedel på förstasidan i en tidning, många trodde att det var på riktigt - men både kampanjen och rånet i boken var ett aprilskämt.

Andra kopplar den norska mordlystnaden till gamla blodiga traditioner som vårblot. Fast mest handlar det nog om att norrmännen är så länge lediga över påsk.

Boktanken med påskekrim är alltså att du hinner plöja deckare under lovdagarna då kärringar knackar på, hönorna värper och riset pryds med ägg och fjädrar.

Baktanken? Tja, det är ett tillfälle för förlagen att lansera nya spänningsromaner. De kommer i och för sig hela tiden, men visst blir det en tidig vårflod även i Sverige.