Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tös med klös – Emma Olsson andas 1950-tal

1950-talet är Emma Olssons årtionde.
Med vackra klänningar, raggarbilar och rockabillymusik lever Vattjomstösen sitt liv.

Intresset började när Emma Olsson såg ett tv-program om 50-talet och fastnade för alla vackra klänningar. Efter det köpte hon sin första klänning och sedan har samlingen bara vuxit. Hemma i villan i Vattjom har hon en walk in closet, där hänger femtiotalsklänningarna i olika färgnyanser.

– Nu har jag bara en klänning som jag kommer i, för i början av maj kommer det en liten Elvis eller Sandy Olsson, säger hon och klappar bulan på magen.

Emma ser fram emot första sommaren som mamma och att starta upp ett rockabillyfik som ska hålla öppet en kväll i veckan, i hennes 50-tals shop. "Tös med klös" som butiken heter ligger i ett garage på en gammal bondgård i Vattjom. Där ska det serveras cupcakes och gräddiga bakelser, man kan prova klänningar eller bara titta runt i butiken.

– Då öppnar jag garageportarna och hoppas att det ska bli ett utflyktsmål för raggare och andra bilburna människor.

Emmas yrkeskarriär startade som florist i Birsta, där hon arbetade i sju år. Sedan blev det jobb i butiken "Sweet poison" i Birsta city, efter det startade hon för ett år sedan en rockabillysalong i Vattjom. Där blev det snart för trångt, för Emma ville utöka sitt utbud av klänningar och presentartiklar, så hon fick byta till en dubbelt så stor lokal på gården.

Läs mer: Rockabillysalong öppnar i Vattjom

– Det var en dröm jag hade att äga en klädbutik för klänningar, säger hon.

När man kommer in i butiken möts man av tonerna till Siw Malmkvists schlagerdänga "Läs inte brevet jag skrev dig". Garaget är fullt av pastellfärgade prylar i rosa och grönt, klänningarna hänger på rad och svärmorstungorna växer i lila kartonger. Möblerna går i 50-talsstil och det finns även en salongsdel om man vill fixa naglarna eller få en håruppsättning med 50´s curls eller victory rolls.

– Vill någon ha ett 50-tals bröllop, så kan jag ordna hela stajlingen från nagelförlängning, make up till brudbukett. Brukar också ha möhippor här.

Det är inte bara Emmas butik och hem som går i retrostil för när hon ska ut på vägarna så färdas hon gärna i den amerikanska Ford Fairlane från 1959 som hon äger tillsammans med sambon Pär. En tur med tjejgänget i den rosa-vita bilen för att vara med i Classic Ladies rally är en av sommarens höjdpunkter.

Läs mer: Classic Ladies på Stortorgets startlinje

– I fjol hade vi en rally-station här på gården men i år vill jag inte missa rallyt för det kanske är sista året som Classic Ladies går, säger hon.