Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En trygghet som borde vara självklar för alla

Den 17 mars är det kollektivavtalets dag. I Sverige har vi valt att låta många av arbetsmarknadens regler bestämmas i kollektivavtal istället för i lag, på gott och ont. Det innebär också att vi inte har någon lag som reglerar lägstalönen och något tvång att betala in till tjänstepension. Det är lagar, kollektivavtal och anställningsavtal som styr anställningsvillkoren.

Ett kollektivavtal innehåller de regler som ska gälla på jobbet. Där står om löner, arbetstider, semesterersättning och andra arbetsvillkor. Grundidén med ett kollektivavtal är att ingen arbetstagare ska tvingas konkurrera ut sina arbetskamrater genom att gå med på lägre lön eller sämre villkor än vad andra har.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att många är med i facket är en förutsättning och det ställer högre krav på arbetsgivaren att teckna kollektivavtal som ger en tryggare anställning, hur stor ersättning du får vid föräldraledighet, sjukdom, omställningsförsäkring och hur mycket som ska avsättas till din framtida pension.

Kollektivavtalen innehåller minimiregler kring löner och villkor.

Många tar för givet att de ska få en löneökning varje år men det finns ingen laglig rätt till årlig löneökning. Men i kollektivavtalen regleras rätten till att årligen få en löneöversyn. I vissa avtal finns miniminivåer på löneökningen medan andra avtal inte innehåller en garanterad löneökning, exempelvis individuell lönesättning.

Kollektivavtal är en chans att få en sund konkurrens på arbetsmarknaden och möjliggör för småföretagare om alla följer gällande spelregler på arbetsmarknaden.

Kollektivavtalen är anpassade för den bransch eller den arbetsgivare som de är framtagna för, därför ser olika kollektivavtal olika ut. Men de reglerar alltid trygghet för den anställde.

När vi är många som är medlemmar i facket har vi förutsättning och kan sätta press på arbetsgivarna och få schysta avtal.

LO-facken Medelpad

Britt-Marie Ståhl Olsson

HRF avd 27 Mitt

Michael Sjödin

IF Metall Mellersta Norrland

Jan Öberg

Pappers avd 16

Johanna Bergsten

Transport avd 32

Tommy Karsson

GS avd 14 Mellannorrland

Cathrine Strand

Kommunal Mellersta Norrland

Åsa Selander

Kommunal Mellersta Norrland

Barbro Edlund

SEKO MellanNorrland

Anders Rydahl

Handels avd 27

Therese Olsson

Handels avd 27

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel