Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tyst minut för dödsoffren i Iran

– Var har våra röster tagit vägen? Det var huvudfrågan när runt 100 personer på Stortorget i Sundsvall demonstrerade mot regimen i Iran.

Habib Effati, M, var en av talarna vid manifestationen fredag eftermiddag.

– Det enda vi kan göra härifrån är att visa vårt stöd för dem som kämpar för yttrandefrihet och demokrati. Det sker liknande manifestationer över hela världen och det blir många bäckar små, säger han.

Det var en 23-årig Sundsvallskvinna som förde ordet vid demonstrationen. Hon uppmanade alla att delta i en tyst minut för de som dödats under veckorna som gått sedan valet i Iran.

– Vi är inte här av politiska skäl, utan för att våra hjärtan blöder för våra medmänniskor som blivit offer för regimen, säger hon.

Hon är en av arrangörerna till demonstrationen, men vill inte att hennes namn ska publiceras i tidningen.

– Som du ser är vi många som bär solglasögon. Vi står för våra åsikter, men vi vill inte att någon ska straffas för dem. Inte vi själva om vi åker till Iran och inte våra familjemedlemmar som bor kvar där.

18-åriga Pouyan vill inte heller gå ut med sitt efternamn, men har en tydlig motivering till varför han protesterar:

– I Iran vågar man inte ens hålla sin tjej i handen, för då riskerar man att piskas. Jag tycker man ska ha frihet att välja själv om man vill vara troende, politiskt aktiv, beslöjad eller heterosexuell.