Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En underbar jävla jul" för biosalongerna – dessa filmer har dragit

Det har varit rekord för biosalongerna runt om i landet i jul och nyår.
Även i Sundsvall.
– Det har varit fullt ös, säger Elisabeth Eng-Åkerlund på Filmstaden.

Annons

Det är ett unikt gäng som har dragit svenskarna till biosalongerna i helgerna.

– Star Wars hade premiär den 16 december och sedan har det varit fullt ös, säger Elisabeth Eng-Åkerlund, chef för Filmstaden Sundsvall.

De som har lockat är Han Solo, Leia Organa och R2-D2 i Star Wars The Force Awakens. Och den 59-årige vresige mannen Ove i "En man som heter Ove" som kan vinna sex Guldbaggar, bland annat för bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Eller kanske var det den mest sedda filmen under 2015 på bio, enligt SVT:s Kulturnyheter, som drog; "En underbar jävla jul" med paret Simon och Oscar med sin vän Cissi. En film som kritikerna inte gillade men däremot publiken.

När "Miraklet i Viskan" kom gick den bäst i Sundsvall och det tror Elisabeth beror på att den spelades in lokalt, plus att Lassgård var med.

– Så är det, är Rolf Lassgård med i en film går den oftast bra. Att "Ove" skulle dra förstod jag men Helena Bergströms "En underbar jävla jul" är jag mer förvånad över. Men jag är överlycklig för jag gillar när svensk film har framgång, berättar Elisabeth Eng-Åkerlund.

Senaste svenska film som gjorde succé var "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" som hade premiär på juldagen 2013.

Filmen nådde miljonpublik på mindre än en månad. Den gick om publiksuccén "Så som i himmelen" och blev den mest sedda svenska filmen på bio under 2000-talet.

– Jag jobbade inte då men de sa att det var vansinnigt med folk. Jag känner att den här biosuccén kan vara lika stor, kanske större. Det är tre starka filmer som har dragit i publiken.