Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En uppskattad arbetskamrat har hastigt avlidit – minnesord över Marcus Bergöö

Marcus Bergöö från Sundsvall har avlidit i en ålder av 37 år.

Torsdagen den 17 jan nåddes vi av det overkliga och tragiska budet att vår avhållne kollega Marcus Bergöö omkommit i en trafikolycka; han var på väg från Sundsvall till en vattenkraftstation i Faxälven strax norr om Ramsele för att utföra en inspektion. Han hade endast tre kilometer kvar till resmålet när olyckan inträffade.

Marcus föddes 1981 i Stockholm och skulle i februari fyllt 38 år. Familjen flyttade till Viforsen utanför Sundsvall där Marcus växte upp med föräldrar och syskon.

Efter examen på Hedbergska gymnasiet fortsatte han med militärtjänst som eltekniker inom marinen på fartyget HMS Belos.

Marcus tog civilingenjörsexamen 2008 på Uppsala universitet i Teknisk fysik och anställdes därefter på Scania där han utförde hållfasthetsberäkningar på växellådor.

Senare övergick han till ÅF där uppdragen främst var inriktade på hållfasthetsberäkningar inom kärnkraftindustrin.

Marcus anställdes på SWECO 2013. Under våren arbetade han på Stockholmskontoret men flyttade senare till vårt kontor i Sundsvall där han utvecklades till en självständig turbinkonsult som åtnjöt ett stort förtroende hos kunderna. Han blev därmed involverad i flera stora uppgraderingsprojekt åt Vattenfall, Uniper och Fortum.

På deras uppdrag har Marcus utfört hållfasthetsberäkningar, vibrationsmätningar, turbinprovningar samt rotordynamiska beräkningar för ett flertal vattenkraftaggregat. Som rådgivande turbinkonsult drev han dels egna projekt samt supportade sina arbetskamrater och kunder med sina specialkompetenser inom beräkning. Marcus var involverad i uppgraderingsprojekt i flera stora kraftverk i de norrländska älvarna samt i Norge och Lettland.

Vi har flera gånger imponerats av hans mycket goda omdöme och skarpsinne. Han var intelligent och kunnig, innovativ men realistisk; vi planerade just att utveckla nya analysmetoder med hjälp av AI-teknik med benchmarking mot konventionella metoder.

Marcus var ordningsam i sitt arbete och hade stort fokus på säkerhetsrutiner och krav för att turbininspektioner skulle utföras på ett säkert sätt, det gör det ännu mer obegripligt att just han skulle drabbas av en så svår olycka.

Vi som hade förmånen att arbeta med Marcus möttes av hjälpsamhet och omtanke. Han hade en förmåga att sprida glädje genom sitt goda humör. På fritiden tyckte han om friluftsliv, såsom skidåkning som är lättillgängligt i omgivningarna av familjens villa vid Sidsjön. Ett relativt nytt fritidsintresse var jakt på släktgården i Viforsen.

Parallellt med den goda professionella utvecklingen har Marcus bildat familj med fru och två barn. Våra tankar går särskilt till dem, föräldrar, syskon, svärföräldrar samt övrig släkt och vänner, i denna svåra tid.

Låt oss vara tacksamma för vad Marcus har fått betyda för oss som haft förmånen att ha honom som kollega.

Låt oss hålla Marcus minne levande bland oss! Marcus lever vidare så länge vi tänker på honom och talar om honom.

För kollegerna på SWECO

Anders Bard