Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En uppskattad kollega har insomnat – minnesord över Hans-Erik Nissen

Min kollega och gode vän Hans-Erik Nissen har avlidit.

Jag lärde känna Hans-Erik i början på 1960-talet på SCA:s Dataavdelning i Sundsvall, där jag var verksam. Vi flyttade in till det nya huvudkontoret på Skepparplatsen. Hans-Erik tillhörde ekonomienheten och 1962 utsågs han som chef till den nybildade dataavdelningen och att bygga upp den verksamheten. Tillsammans med honom fick jag vara med och utveckla den nya verksamheten. Där installerade vi den IBM dator 1401 som redan införskaffats 1958. Hålkortsavdelningarna inom SCA i Munksund, Kramfors och Holmsund lades ned och produktionen flyttades till Sundsvall. Personal till den nya verksamheten måste anskaffas, de rekryterades internt via SCA-tidningen utifrån intresset att få programmeringsutbildning och att arbeta med IBM 1401. De intresserade fick genomgå avancerade tester innan de anställdes. Jag och Hans-Erik genomförde tillsammans den första introduktionsutbildningen 1962-63 för ca 15 personer.

Utbildningsinsatserna fortsatte med bland annat en sexmånaders utbildning för arbete med stordatorer. Utbildningen vände sig till SCA-anställda som var intresserade att lära sig mer om dataverksamheten. Intresset för utbildningen var väldigt stort då datamognaden var låg.

Vi behövde anställa mer kvalificerad personal för att kunna utveckla systemen. Datorerna utvecklades kraftigt från magnetband till skivminnen, nya stordatorer införskaffades och ett nytt programmeringsspråk, PL-1, införskaffades. Dataavdelningens kunder var alla industrier inom SCA-koncernen från Munksund i norr till Värnamo i söder, skog, fabriker och sågverk samt ekonomiavdelningar.

Hans-Erik var alltid väldigt noggrann och påläst när det gäller nya avtal och anskaffning av hård och mjukvara i vår verksamhet. Åren när Hans-Erik var chef för SCA Dataavdelning var starten för en mycket expansiv utveckling eftersom efterfrågan var stor från våra kunder.

Parallellt med chefskapet på dataavdelningen arbetade Hans-Erik med att göra avancerade beräkningar för Ortvikens pappersbruk, hur rullen effektivt skulle kunna utnyttjas med kunders olika önskemål om pappersbredd. 1969-70 ingår dataavdelningen ett samarbete med SDC (Skogsbrukets Datacentral) i Sundsvall. Vid samma tid avslutar Hans-Erik sitt arbete på dataavdelningen och övergår till fortsatta studier och forskning inom dataområdet på KTH.

Vårt samarbete som arbetskollegor upphör då, men vår vänskap fortsätter.

Hans-Erik har varit en god vän genom alla åren och även om vi inte träffats mycket på äldre dar så har vi alltid hållit kontakten.

Vännen och tidigare arbetskamraten Sune Svensson