Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En uppskattad lärare har somnat in – minnesord över Håkan Renman

Efter en tids sjukdom har Håkan Renman avlidit i en ålder av 87 år.

Håkan Renman föddes i Umeå 1932. Under sin studietid i Lund träffade han sin blivande hustru Solweig, för ett livslångt äktenskap. Så småningom tillträdde han 1966 en lektorstjänst i det nya ämnet samhällskunskap i Sundsvall. Han var också lärare i historia. Håkan Renman tjänstgjorde som det idag kallas ”förste lärare” och höll perfekt ordning på ”Institutionen för Samhällsvetenskap” vid Katrinelunds Gymnasieskola. Större delen av sitt läraraktiva liv arbetade han vid dåvarande Katrinelunds Gymnasium till dess att Katrinelund uppgick i Sundsvalls Gymnasium.

Håkan var konservativ på kristen grund och tjänstgjorde som kyrkvärd. Han var även aktiv medlem i frimurarorden Bifrost. Som lärare var han av den gamla stammen som var krävande, engagerad och mycket kunnig.

Ett mycket uppskattat initiativ var när han grundade en lokalavdelning i Sundsvall av Föreningen Lärare i Samhällskunskap år 1985. Fortbildningsmöjligheterna för samhällslärare var begränsade. Föreningen anordnade därför årligen 3-4 studiebesök hos olika företag och institutioner. Genom Håkans stora kontaktnät var vi välkomna överallt och FLS genomförde uppskattade besök, bland annat hos SAF, LO, domstolar, riksdagen och privata företag. Besök anordnades också i Vasa, Bryssel och så småningom också i St. Petersburg. Dessutom var tidskriften FLS-Aktuellt ett forum för pedagogisk debatt och internationella utblickar. Håkan representerade Sundsvall i riksföreningens styrelse. Vi minns med tacksamhet hans insatser.

Tidigare kolleger och styrelsemedlemmar i Föreningen Lärare i Samhällskunskap Gunnar Nordström och Mona Svensson