Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En uppskattad lärare har somnat in – minnesord över Klas Forsman

Klas Forsman avled hastigt och oväntat den 14 april i en ålder av 82 år.

Klas Forsman föddes i Grimle, Vittinge socken, Morgongåva, son till kvarnägare Verner och Signe Forsman. Uppväxten tillsammans med storasyster Ingegerd var präglad av familjeföretaget.

Klas gick folkskola i kyrkskolan i Vittinge, och därefter realskola och gymnasium i Uppsala. Efter värnplikt som kryptobiträde följde studier vid Uppsala universitet i favoritämnena matematik, fysik och astronomi, vilket kompletterades med lärarutbildning. Ett feriearbete under studietiden var som räknebiträde vid BESK med hålkortsstansning år 1958. Således var Klas en av få personer som haft mer än 60 års datorvana.

Sommaren 1959 åkte Klas på en studentresa med tåg till kontinenten, och där träffade han den blivande hustrun Runa på centralstationen i Köpenhamn. Den 29 juni 1964 gifte de sig i Skellefteås stadshus. 1965 gick flyttlasset till Härnösand, och en första lärartjänst i Kramfors.

Syster och systerdotter flyttade också till Härnösand, och bodde en tid tillsammans med Klas och Runa. 1967 föddes första sonen Torbjörn, och 1970 Anders. 1970 flyttade de till Sundsvall, och Klas fick anställning som matematik- och fysiklärare på Hedbergska gymnasieskolan.

1978 föddes dottern Mona. Klas fick ett lektorat på Högskolan Sundsvall-Härnösand. Parallellt med undervisningen bedrev han forskarstudier vid Umeå universitet, och 1986 försvarade Klas sin licentiatavhandling med titeln “Atomic decompositions in Hardy spaces on bounded Lipschitz domains”.

Klas var en mycket uppskattad lärare för många årgångar lärar- och ingenjörsstudenter. Klas blev studierektor för matematiken på Mitthögskolan 2001. Efter pensionen 2002 återgick han snart för att vikariera som studierektor på deltid fram till 2011 då första barnbarnen föddes.

De fyra barnbarnen har varit till stor glädje för Klas, som med stort tålamod läst, spelat spel, räknat och lekt med dom. Klas har alltid uppskattat att vara i naturen, både på skidor och till fots. Ledigheter har spenderats med släkten i Västerbotten. Bärplockning, fiske, korsord och mycket tid med släkt och vänner vid fikabord har präglat somrarna.

Vi minns Klas med glädje. En far som med lugn, stabilitet och oändligt tålamod hållit ordning och alltid stöttat och pysslat om oss. Klas uppskattade klurigheter och hade mycket finurlig humor. Vi har skrattat mycket tillsammans, och vi har ofta blivit intellektuellt utmanade med krypton och klurigheter.

Runa med barnen Torbjörn, Anders och Mona.