Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En välkommen hjälp

Samarbetet mellan brandmän och ambulanssjukvårdare brukar fungera bra, och hjälpen är välkommen.

– Men det är viktigt att komma ihåg att de inte ska ta över ambulanssjukvårdarnas uppgifter, säger ambulanschefen Lars Norberg.

Lars Norberg är chef för ambulansverksamheten i landstinget. Han ser positivt på att allt fler brandmän kan hjälpa till när människor blir akut sjuka.

– Det som är bra är att de kan vara snabbt på plats och sätta in behandling vid konstaterat hjärtstopp, men också socialt stöttande till anhöriga, säger han.

Ni har haft IVPA några år, har några liv räddats?

– Det kan man inte påvisa i de undersökningar och den statistik som finns. Det är den sociala faktorn som är det viktiga. I stället för att du står där ensam med din sjuka mor, så kommer det snabbt fram utbildad personal, säger Norberg.

Avtalet mellan räddningstjänsten och ambulansen innebär också flyttande av pengar. Räddningstjänsten fakturerar 1 000 kronor för varje IVPA-larm de åker på. I Medelpad kostade utryckningarna 231 000 kronor i fjol. Väl använda pengar, tycker Lars Norberg.