Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vecka då lokal konst borde synas

Konstens vecka, Storgatan i Sundsvall:
12 konstnärer

Det är någonting som inte stämmer. Vecka 40 brukar vara veckan med stort K i centrala Sundsvall. K som i konst. Och K som i Konstens vecka där lokala konstnärer går samman med lokala affärsägare om utrymmet i skyltfönstren. Det brukar vara som en lång galleripromenad från E4 och längs med Storgatan, fram till Stora torget och ibland lite längre. Och i bland ner på Torggatan.

I år är det fler färgglada glasfiberdrakar på Storgatan än utställda målningar. Skrämmer drakarna konstlivet? Kanske tog förra veckans konstrunda i Hässjö, Söråker och Ljustorp på krafterna? Eller så vill inte butiksägarna ha en tillfällig utsmyckning i sina skyltfönster? Det är synd, men det finns en del för de som flanerade att stanna till och titta på. Flera av konstnärerna är medlemmar i Sundsvalls kollektivverkstad.

Bland kostymklädda skyltdockor har Frank Sundqvist två oljemålningar. "Atlantis" visar en rund sfär som till hälften är blottad. Där myllrar det av liv och är en kontrast till det lite ödsliga. Frågan är om det är något som sjunker eller stiger upp på ytan? Han visar också "Speglingar" där man anar en kant av ett fönster, och bakom gardiner och glas, en kroppsform av en kvinna.

Margot Jonsson har målat en välklädd dam som traskar fram på i en stadsmiljö för länge sedan. Kläderna är i fokus och det passar bra i ett skyltfönster till en klädaffär för kvinnor.

– Jag tycker den är fin. Visst vet jag att det är Konstens vecka, men det är synd att det är så få butiker som har målningar, säger Marie Eriksson, som stannat till för att titta.

En glasögonaffär har fått ställa ut två målningar av Eva Sollander. Det är abstrakta målningar av människor; en ensam gestallt och en moder med sin dotter. Hela målningen är uppbyggd av olika färgfält där det gula är det som lyser upp de annars anonyma och tomma ansiktena.

Johannas butik har till och med skrivit en liten skylt att de stöttar de lokala konstnärerna, och har låtit Gunilla Englund Backlund och Anita Berggren ställa ut. En kroppsstudie i lite beiga färger av en kvinna som har ett dockansikte och orangerött hår, finns i ett av fönstren. I det andra finns två målningar: en kvinna med flygande hår och en liten flicka med röda rosor i jätteformat.

Ann-Marie Nyman har valt ut en passande målning till en resebyrå. Det är tropiska frukter, en regnskog och en lite apa som hon har avbildat.

Ulla Wennbergs ställer ut havs- och skogsmotiv i samma lampbutik som ifjol. Havsytan glittrar så vackert och levande. I år har hon också ställt ut en målning från franska Provence. Det är en väg som slingrar sig lite drömskt mellan träden och ett högt berg. Målningen har det speciella lilablå ljuset.

I en tyg- och stickbutik finns Lena Backmans tre damer som i höstfärgskänningar står och pratar. En annan målning ger intrycket av en gammal husvägg eller ett dokument där symboler och meddelanden har ristats in. I skyltfönstret runt hörnet finns en ovanlig målning av Lena Backman: en mer eller mindre realistisk bild av en flicka som läser en bok.

Karin Rolén Nordstrand finns i samma butik. En tavla föreställer ett gäng lite galna katter i glada färger. En annan ett stilleben av en blomvas där strukturen på duken gör att det ser ut som om man tittar på den genom ett regnvått fönster. Den tredje tavlan föreställer två små flickor i olika åldrar som sakta går genom en blå värld där man kan förnimma en stig som leder mot horisonten - eller bara till stranden.

"Blomsterflicka" av Mildred Björkman är en drömbild av en upplyst kvinna som omges av rödlila, stora blomklockor. Perfekt i fönstret till en resebyrå.

När man nästan är framme vid Olof Palmes torg finns Katarina Grazyna Dymarek och Svenåke Boströms konstverk som de skapat kärleksfullt tillsammans. Utgångspunkten har tidigare varit tyg och färg. Nu är det tyg men svartvitt på dukarna. Det ser ut som människor eller en spökrörelse, någonting fladdrande livfullt som stelnat.

Sedan var det slut på den här konstpromenaden. Kanske har jag missat något verk.