Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vecka i Almedalen

När detta skrivs är det torsdag och politikerveckan i Almedalen pågår som bäst. I de trånga gränderna i Visby spekuleras det vilt om S-ledaren Stefan Löfvens budskap till mänskligheten på lördag.

Tidigare i dag satt jag bänkad i stora kongresshallen på Wisby Strand på veckans förmodligen journalisttätaste seminarium. The Guardian-journalisten Nick Davies, som avslöjade avlyssningsskandalen på News of the World, var inbjuden av Sveriges radio för att ge sin syn på tillståndet inom journalistiken.

Föreläsningen utvecklade sig till en show, men det var ingen munter bild som Davies målade upp inför den församlade världspressen i Almedalen. Apropå misstänkliggörandet av rosévinspimplande politiker huller om buller med pr-konsulter och mediefolk, avvisade Davies mycket bestämt att nära relationer mellan reportrar och politiker är ett problem för den granskande journalistiken. Tvärtom, goda kontakter måste man ha för att kunna utföra sitt jobb.

– Ja, men du behöver ju inte dricka dig berusad i baren med Carl Bildt, kontrade Sveriges radios tillträdande vd Cilla Benkö.

– I did, svarade en trotsig Davies, som tydligen hade en trevlig afton med Sveriges utrikesminister kvällen före.

– Det stora hotet mot kvaliteten i den seriösa journalistiken är kommersialiseringen, inskärpte Davies. Jaha, det vill säga att medieföretag, som till exempel tidningar, i likhet med andra företag behöver gå med vinst, eller åtminstone ekonomiskt gå ihop, för att överleva?

Sveriges radios vice vd Cilla Benkö stämde förutsägbart in i hyllningskören till den skattefinansierade radion i allmänhetens tjänst. Om det inte blir mer pengar till public service, då är det snart bara skandaljournalistik som gäller! Gissar att det var fler politiker än jag som hukade i bänkarna, hotet kunde knappast ha varit tydligare! Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, talade sig varm för tidningens fördjupade interaktion med läsarna som en väg att säkra kvaliteten och utvecklingen av journalistiken. Och visst, trots bistra tider har min gamla tidning Svenskan varit framgångsrik och greppet att locka med sig läsarna har slagit väl ut!

I onsdags avverkades den tyngsta paneldebatten för min del. Tillsammans med avgående radiochefen Mats Svegfors, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz, deltog undertecknad i ett seminarium om ”Medierna och privilegierna”. Lambertz blev tillställningens hackkyckling då han envist drev kravet på en ny grundlagsreglering som skulle ersätta den gamla beprövade Tryckfrihetsförordningen. Den nuvarande regleringen duger gott menade Svegfors och Mattsson, medan jag påpekade att det är politiskt omöjligt att begränsa mediernas privilegier. Vilket är tråkigt eftersom det innebär att skyddet mot mediala kränkningar av den personliga integriteten även fortsättningsvis kommer att vara svagt och inte leva upp till Europakonventionens krav om skydd för privatlivet.

Lambertz avslöjade att han är ensam om sin förändringslinje i Yttrandefrihetskommittén. Han gjorde det med en sådan självsäker min att jag inte kunde låta bli att fråga om han menade att alla i kommittén var skiljaktiga utom ordförande Lambertz?

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel