Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enarmade banditer är förklaringen

Trots att det talats ofta om spelberoende så finns det relativt lite kunskap om problemet. På sjuttiotalet när de så kallade enarmade banditerna förbjöds var det just sociala skäl som fick riksdagen att fatta beslut att stoppa spel på sådana apparater.

Men under åttiotalet och nittiotalet var det perspektivet nästan helt glömt i debatten om spel och spelpolitik.

Skillnaden i spelande är inte så dramatiskt stor om man jämför då och nu. Ungefär samma andel - den har varit svagt stigande - av hushållens disponibla inkomst går åt till spelande. Men antalet spel och spelformer har mångdubblats. Den viktigaste förklaringen heter internet. Och det har också gjort att den nationella spelpolitiken delvis tappat kraft.

Att människor som spelar bort pengar, kanske pengar de lånat, inte mår så bra är väl knappast någon nyhet. Men spelberoendeproblematiken handlar om mycket mer. Det är en hälsofråga. Folkhälsoinstitutet presenterade nyligen material ur en större studie (SWELOGS) som pågår om spelande och hur det påverkar människor. Det innehåller många intressanta spår. Vissa jämförelsetal finns, då en liknande fast mindre studie gjordes 1997/98.

Andelen spelberoende personer är ungefär lika, cirka två procent av befolkningen. Tittar man mer i siffrorna så ser man stora förändringar, framförallt när det gäller unga mäns spelande och hur många av dem som spelar ohälsosamt mycket. Det är där dramatiken finns.

En överraskande siffra är att andelen som spelat de senaste tolv månaderna är mindre nu än för tio år sedan. Då uppgav 88 procent att de spelat, medan siffran, 2008/2009 är 70 procent. Det är alltså färre som spelar, men de som spelar, spelar hårdare och de som råkar illa ut, råkar riktigt illa ut – om man ska förenkla dagens situation. De som spelar mest är de som har lägst inkomster. En typisk klassfråga om man så vill.

SWELOGS statistik stöds om man tittar i Lotterinspektionens sammanställning för det första kvartalet 2009. Flera av de stora spelen visar på minskande omsättning, även om vissa spelformer kunnat öka. Det är glasklart att spelen på vår tids enarmade banditer (Jack och Miss Vegas) fortsätter att öka. Omsättningen första kvartalet i år var drygt 1800 miljoner, vilket är en ökning med fyra procent. Och det är spel på enarmade banditer som till största delen förklarar den stora andelen unga män med spelberoende.

Återinförandet av dessa spel är det förmodligen största sociala misstag som regering och riksdag gjort de senaste 15 åren. Att överskottet förmedlas till ideellt och socialt ungdomsarbete förändrar inte det omdömet. Till saken hör att det var en kristdemokrat, Rose-Marie Frebran numera landshövding i Örebro län, som banade väg för detta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel