Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energisk musiker och barnledare

Eva Näsman är en idogt arbetande barnledare och kulturarbetare. Eva bor i Silje och på yrkestiteln står det församlingsassistent. Men Eva Näsman är mycket mer än så.

Indal och Silje är de två huvudplatserna i hennes hjärta. Men Eva Näsmans efternamn kommer från en by i Njurunda. Släktens anfader på hennes pappa sida tog sig namnet Näsman efter byn Näset i södra Njurunda. Det är en historia som Eva ännu inte hunnit forska tillräckligt i.

– Men jag är väldigt intresserad av historia och jag fascineras av äldre gårdars historia och bakgrund. Här i Silje finns det mycket att forska fram, konstaterar Eva när vi hälsar på henne i hennes bostad i ett hus på en idyllisk plats vid ett skogsbryn.

Där i Silje, mitt i mellan Bergsåker och Kovland bor hon tillsammans med sin sambo Kennth Silfveråsen och deras barn.

Eva har sina starkaste minnen från Harvom i Indal där hon bodde större delen av uppväxten. De tio första åren bodde hon i Bergeforsen. Det var en rolig tid och full fart tillsammans med tre bröder, en äldre och två yngre. I området fanns mycket barn.

Sången och musiken kom tidigt in i Evas liv. Som 7-åring var hon med i Timrå kyrkas barnkör. Jan "Bunken" Vågberg var populär ledare som entusiasmerade barnen. Eva älskade att sjunga och att uppträda och det har hon sedan fortsatt med resten av livet.

– Jag har alltid haft så mycket inom mig som jag vill förmedla med sång och musik. Det är en känsla som bara finns där.

Som andra likasinnade flickor så var hon med i Carolas fanclub, lekte melodifestival och spelade in schlagermusik på kassettband. Efter flytten till Indal kom Eva med i skolkören i Lidens skola och i kyrkokören där. Allt handlade om sång och senare kom även gitarren in i bilden.

När det var dags att välja linje i gymnasiet så valde Eva sitt andra huvudspår med målet att bli barnskötare.

– Det har jag inte ångrat, men om någon hade talat om för mig att man kunde ha musik som yrke så kanske jag hade funderat lite mer på mitt val.

Efter vårdskolan fick hon jobb direkt på en nystartad förskola i Timrå där hon också fick sin första lägenhet. Musiken fortsatte att ta upp det mesta av fritiden medan hon försörjde sig som förskollärare. 2004 började Eva plugga på heltid vid Härnösands folkhögskola. Hon läste till musikhandledare. Hon vidareutbildade sig inom ledarskap, föreläste för unga flickor och jobbade med musik och skapande i studiecirkelform.

2006 blev hon tillfrågad om att ta hand om barn- och ungdomsverksamheten i Selångers församling. Det var en präst som tyckte att Eva var som klippt och skuren för jobbet som församlingsassistent.

Han visade sig ha rätt. Eva fick tjänsten som visade sig vara ett jobb med mycket fritt skapande och möjligheter att ta egna initiativ. Eva trivs med att vara en självgående och kreativ ledare och i dag ansvarar hon för ett 80-tal barn i veckan fördelat på 4-5 grupper. Tillsammans med barnen skapas till exempel en egen musikal varje termin.

Eva har alltid jobbat mycket hon får allt mer sånguppdrag, har varit med coverband, vikarierat som sångerska i flera band och spelat revy. Hon var med och startade Häre Salonger i Indal 2009 och var med fram till och med 2013. Eva utvecklades där till ännu mer allsidig scenartist.