Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Energismart Stödebutik prisas – bäst i hela landet

Ica i Stöde har nästan halverat sina energikostnader.
Nu koras man som landets mest energikloka butik

Tävlingen arrangerades av nätverket BeLivs som startats Energimyndigheten. Förutom äran består priset av en energidag i butiken med diverse aktiviteter och något smaskigt att äta för kunder och personal. Prisutdelning sker under torsdagen.

Mikael Norrbom är butikschef i Stöde:

‒ I butiken har vi gjort många åtgärder som sänker själva butikens elförbrukning. Tidigare hade vi 600 000 kronor i kostnader för elförbrukningen på ett år. Alla dessa åtgärder har gjort att vi nu är nere i cirka 300 000 kronor per år, så vi har nästan halverat kostnaderna.

Den största åtgärden som den vinnande Stödebutiken har gjort är byta ut ventilationen. En stor investering, men ventilationsanläggningen har också gett mycket besparingar så på sikt har butiken igen investeringen.

Alla diskar har dörrar och det finns lock på kylar och frysar. Detta har gjort att butiken har kunnat trimma in avfrostningen och även minskat på uppvärmningsbehovet.

Ytterligare energisparande åtgärder är att man bytt till LED-belysning i alla frysar och kylar, och så kallade T5-lysrör. Man har också använt sig av flera enkla lösningar såsom rörelseavkännare på viss belysning, minskat nattbelysningen i butiken, minskat antalet så kallade drickakylar och bytt ut de gamla mot mer moderna sådana, som inte drar så mycket på nätterna.

Mikael Norrbom tipsar gärna andra livsmedelsbutiker som vill jobba energismart:

‒ Börja redan nu. Andelen kylar kommer bara att öka i och med att trenden går mot ett utökat kylvarusortiment. Ta också hjälp av den kommunala energi- och klimatrådgivaren eller anlita en energikonsult.