Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelska skolan vill ut i världen

En stor internationell aktör har gått in som partner med Internationella Engelska skolan. Det handlar om det Amerikanska tillväxtföretaget TA Associates.

Annons

Stora investerare i TA:s fonder är ledande amerikanska universitet, och ideella stiftelser för forskning och liknande ändamål. TA har tidigare erfarenhet från utbildningssektorn, mest från collegenivån. TA:s verksamhet i Skandinavien kommer att skötas från dess kontor i London.

I Sundsvall finns IES och rektorn Pascal Brisson räknar inte med att det nya partnerskapet ska ha några negativa effekter.

– Nej absolut inte, säger han. Jag är en ganska skeptisk person och när jag fick höra om partnerskapet har jag själv försökt kontrollera vilka TA är. Bolaget har samma filosofi som vi och vill växa.

I och med den nya delägaren så är tanken att IES ska etablera sig utanför Sveriges gränser. IES har växt kraftigt i Sverige och använder sina vinster till investeringar i befintliga och nya skolor.

– Vi skulle aldrig starta något utomlands som drar resurser långsiktigt från den svenska verksamheten, säger Hans Bergström. Vi är inte så dumma att vi skulle låta det gå ut över behövliga satsningar på att utveckla och förbättra skolorna i Sverige.

Han är gift med Barbara Bergström, IES grundare och företaget driver dem gemensamt.

– TA:s folk bör framöver kunna hjälpa oss att bli mer internationella. En skola startade vi i England nu i september, men vi får se hur den brittiska modellen utvecklas

Idag har IES skolor på 19 platser runt om i landet. Den fösta startade Barbara Bergström 1993. Ett år efter friskolereformen. På skolans hemsida skriver Barbara Bergström att hon vid 66 års ålder planerat för en ny partner som kan hjälpa IES att växa på ett ansvarsfullt sätt. Vidare skriver hon:

Vi har byggt en stark relation med TA:s företrädare i London, tycker om dem och har fått förtroende för deras avsikter. För Internationella Engelska Skolan, med dess många anglo-amerikanska knytningar och nu också med en första skola i England, känns det väldigt naturligt att gå in i det här partnerskapet. TA har också tidigare erfarenhet av utbildningsföretag och bland dess investerare ingår ett stort antal universitet och stiftelser, som befinner sig på världsnivå ifråga om utbildning och forskning.

– IES i Sverige AB har alltid varit svenskt och förblir svenskt. Ägandet har samtidigt alltid varit amerikanskt. Barbara Bergström och även skolan i Sundsvall - är amerikanska och vi är folkbokförda i USA sedan 2003, säger Hans Bergström, med anledning av rykten som säger att verksamheten nyligen skulle blivit amerikanskt.