Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engström: I Medelpad ser vi med respekt på kombinationen Timrå IK och Pelle Hallin

Annons

Visst spelas det fler matcher nu än förr, men när först Robert Carlsson och sedan Pär Styf hyllades alla tiders mesta Timråspelare trodde jag aldrig vi skulle få uppleva någon med mer än 600 matcher i den röd-vita TIK-dressen.

Men det har vi fått.

Per Hallin passerade redan för två år sedan Carlsson och Styf och skrevs den 14 januari 2014 in i historieböckerna som Timrå IK:s maratonman nummer ett.

Bildextra: Små och stora ögonblick från ikonens Timrå IK-karriär

Han hade då passerat 564 matcher för den anrika Medelspadsklubben och karriären var långt i från slut vid det laget.

Men efter matchen mot BIK Karlskoga är den förmodligen det.

Om jag är rätt underrättad blev det runt 680 matcher för Timrå och mer än 900 fighter på elitnivå för 36-åringen, som förutom 13 säsonger i Timrå gjorde ett treårigt mellanspel i moderklubben Södertälje 2007–2010.

Man kan rabbla siffror en stund till, men det slutar vi med här och nu, annars tror jag ni tröttar – och nu är det ju en gång för alla så, att Pelle Hallin först och främst är en hockeymänniska av kött och blod, med ett bultande hjärta för Timrå IK.

Jag minns när han anlände inför comebacken i Elitserien (nuvarande SHL) sommaren 2000. Som juniorlandslagsman från samma giv som Henrik Zetterberg och bröderna Sedin, som son till svenske NHL-bjässen Mats Hallin och som nämnde "Zätas" bäste polare.

Jag minns när han äntligen blev uttagen i A-landslaget Tre Kronor säsongen 2006–2007, hur logiskt och välförtjänt det ändå kändes, även om det bara blev ett fåtal matcher och långt från VM, för en av den svenska hockeyligans mest respekterade och slitstarka spelare.

Jag minns också att Pelle i det skedet av karriären önskade en litet större roll än att gnugga på i tredje- och fjärdekedjan, låt vara med rätt att då och då kliva upp högre i hierarkin. Misstänker också att det var en av anledningarna till att han lämnade Timrå för Södertälje de där åren i slutet av 00-talet.

Förståeligt och visst har också Pelle Hallin goda offensiva egenskaper, som åkstyrkan, energin, ett hyfsat skott och en patenterad straffvariant som avgjort åtskilliga matcher efter sudden och straffläggning.

Men framför allt har han alltid ställt upp för laget. Blockerat skott i box-play, delat ut tacklingar och tagit fighter när helst det behövts. Och så litet provocerande skitsnack på det ...

Så har han mestadels levt sitt hockeyliv, men visst har antalet slagsmål blivit färre med åren och diskussionerna med domare och motspelare har också reducerats avsevärt sedan det där C:et kom på bröstet.

Jag kan väl erkänna att jag stundtals tvivlat på om han varit rätt man för kaptensrollen efter nedflyttningen till Hockeyallsvenskan och nystarten med en omgivning som varit minst sagt ung och oerfaren.

Borde inte den "gamle" Hallin varit att föredra då? Den tuffe brunkaren – med rätt att stå upp och eldfängd slåss för alla tekniska rookiesar runt omkring sig?

NHL-forwardens hyllning: "Har mycket att tacka kapten Hallin för"

I stället har han kämpat på litet mer i det tysta, men så kom uttalandet från succéforwarden och stortalangen Jonathan Dahlén, som när Hallin aviserade att den här säsongen skulle bli hans sista, deklarerade att han kände besvikelse, eftersom Pelle Hallin betytt oerhört mycket för laget genom att muntra upp och mana till lugn bland sina yngre lagkompisar, att det går att vända matcher och så vidare.

Det var så fint på något sätt. Så typiskt Pelle Hallin. Smart och uträknande, där han använder den arsenal som han bedömer bäst för stunden, för dagen och för det läge laget och föreningen befinner sig i.

Just den klokheten är ju det som verkligen utgör urtypen för en lagkapten.

När den aktiva karriären nu av allt att döma är över (jag tror inte en slitvarg som Pelle Hallin vill och orkar köra samma race i ännu lägre sammanhang, och som modern ansvarstagande pappa tror jag att familjen är högprioriterad) hoppas jag Pelle själv är nöjd med vad han åstadkommit och fått ut av sin karriär.

Här i Medelpad ser vi allmänt idrottsintresserade med respekt på kombinationen Timrå IK och Pelle Hallin.

Timrå IK-supportrarna och alla hockeynördar kommer aldrig att glömma slutspelsskägget, de vida svängarna med pucken under kontroll och inbrytningarna mot mål – och så en handske upp i fejset i fall någon irriterad back känt sig manad att skydda sin burväktare.

Heders, Hallin!

Mer om Per Hallin:

TV: Unika bilder: Följ med Per Hallin och sönerna ut på isen – tog emot publikens jubel

Matchen: Timrå IK föll i Per Hallins sista match – trots två mål av Jonathan Dahlén

Mats Hallin om hyllningarna till sonen i sista Timråmatchen: "Rörande"

Hyllad med stående ovationer inför nedsläpp: "Ett stort tack från djupet av mitt hjärta"

Hängivna supportrar på plats: Åkte över fem timmar för att se Hallins sista match

Hallin ombytt – men kommer inte till spel: "Får säga tack och adjö i alla fall"

Så superhyllas Per Hallin inför sista matchen: "Stolt över att kunna säga att jag spelat med honom"

Krönika: "I Medelpad ser vi med respekt på kombinationen Timrå IK och Pelle Hallin"

Jimmy Hamrin: "Han är en av de större"