Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkla missen många länsbor gör i inbrottstider: "Vanligt att glömma"

Under påsken åker många iväg för att fira högtiden.
Men över hälften av alla västernorrlänningar glömmer att låsa ytterdörren, enligt en studie från Kantar Sifo.

– Rapporten visar att det är vanligt att glömma enklare åtgärder som kan förhindra eventuellt inbrott, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Påsken är snart här och då väljer många att besöka nära och kära som bor i andra delar av landet. Då visar det sig att många kan glömma bort något så enkelt - som att låsa ytterdörren.

Enligt studien "Svenskarna och Trygghet 2017" från Kantar Sifo, som gjorts i uppdrag av hemlarmsföretaget Verisure, så glömmer hela 53 procent av alla i Västernorrland att låsa dörren under påskhelgen, sett över hela landet landar siffran på 42 procent.

Samtidigt visar studien att även andra enkla inbrottsförebyggande åtgärder glöms bort när man lämnar sitt hem. Sett över hela landet uppger 32 procent att de råkat lämna fönster eller altandörr på glänt och uppemot 29 procent har glömt nycklarna i dörrlåset när de lämnat hemmet. Undersökningen har gjorts efter intervjuer med 4 200 personer under 2017.

Så här förebygger du inbrott under påsken

1. Om du inte redan är aktiv i en grannsamverkansgrupp, se över hur du kan vara det.

2. Prata med dina grannar och informera dem när du är borta under längre perioder.

3. Skaffa timer till din belysning. En lampa som lyser konstant säger knappast något om ägarna är hemma eller inte, men belysning som tänds och släcks i olika rum kan ge intrycket av att bostaden är full av liv.

4. Se till att ska a rimliga säkerhetsåtgärder, så som larm och säkerhetsdörr.

5. Dubbelkolla att dörrar och fönster är stängda och låsta.

6. Låt inte dyra föremål ligga synliga i fönster.

7. En full brevlåda innebär för tjuven ett tomt hem: fråga därför en granne eller bekant om denne kan tömma brevlådan.

Källa: Verisure