Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enos konst skapar lugn på skola

Brian Eno vill att hans konst ska förändra människors liv. Den bildinstallation som han nu har invigt på en skola i Flemingsberg verkar göra just det. Elever och personal säger att verket gjort miljön lugnare.

Det kan framstå som lite märkligt att ett världsnamn som Brian Eno låter uppföra ett verk i entrén på en skola i Flemingsberg. Men initiativet ligger i linje med hur den ständigt lika oförutsägbare mångsysslaren arbetar. Det var därför han nappade direkt när konstkonsulten Ann Magnusson kontaktade honom.

Under en pressträff förklarar Brian Eno att han också medvetet rört sig bort från gallerierna med sin konst. Han ställer sig överhuvudtaget tveksam till att benämna sina verk som just konst. I dag ligger hans fokus istället på ett socialt plan.

– Jag har blivit allt mer intresserad av konceptet med konst som har ett uppdrag, säger han till de många reportrar som är på plats i Kästa skola.

2013 invigdes två av Brian Enos installationer på ett sjukhus i England som bland annat bedriver cancervård. Flera patienter har berättat för honom att verken skänkt dom både ro och stillhet.

Sara Lundberg, tillförordnad rektor på Kästa skola, säger att installationen "77 million paintings for Kästa school" som sedan en tid tillbaka hänger på en vägg i deras entré har haft en liknande effekt.

– Det handlar dels om musiken, men också om bilderna eftersom de är i ständig förändring. Ögonen dras dit. Man stannar upp. Då uppstår ett lugn, säger Sara Lundberg som tror att elevernas relation till verket kommer att fördjupas när de får bidra med bilder till installationen.

– Det var jättemycket spring och sånt under hösten. Nu är det mycket lugnare. Jag tycker att konstverket är väldigt fint, säger femteklassaren Josefine Öberg.

Brian Eno själv ler stort när han får höra hur konstverket har påverkat skolmiljön.

– Det gör mig väldigt glad. Jag hoppas verkligen att det kan skapa ett litet utrymme där folk kan få uppleva en stunds mental tystnad, säger han till TT.

Kulturvärlden har tagit emot beskedet om att Brian Eno skapat sin första permanenta och offentliga installation i Sverige med en närmast religiös fascination. För eleverna är emellertid den 67-årige engelsmannen bara en helt vanlig liten farbror.

Men Sara Lundberg berättar att de gradvis har börjat greppa vidden av hans berömmelse och status.

– De har ställt massor med frågor och försökt ta reda på hur känd han egentligen är. "Va, bor han inte ens i Sverige?", har de sagt.