Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensam eller själv – visst har det betydelse

Med anledning av insändare om ensamresande.

Bortsett frågan om resandet på egen hand, så väcks en ny fråga utifrån dessa inlägg. Och det är just frågan om hur vi väljer att benämna civiltillståndet att leva själv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Om det nu är 39 procent ensam- eller för den delen självhushåll i Sverige så vore det intressant att veta hur många av dessa som föredrar ensamstående, singel eller självbo som civilstånd. En sökning på vad som menas med ensamstående visar att det är någon som står ensam, att en inte är tillsammans med någon annan och blir ofta negativt förknippat.

En sökning på självhushåll visar att det är när gästerna sköter sitt eget hushåll på semesteranläggningar och dylikt, även att det är ett ekonomiskt system. Begreppet självhushåll är neutralt och även begreppet självbo, därför borde de kunna utvidgas och bli mer allmänna, vedertagna begrepp att användas i stället för att prata om den som lever själv som ensam.

S.

Läs även:

Det är resebolagens fel att inte fler ensamma ger sig iväg

Ensamheten är utbredd – trots det väljer få att resa på egen hand

Norrtåg är orättvist dyrt – och varför ska man bestraffas vid ombordköp?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel