Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamstående pappa behövde renovera men möttes av hat – får hjälp av insamlingsstiftelse

Han har skador och en sjukdom som gör det svårt för honom att färdigställa huset.
Men när ensamstående pappan Niclas Nederberg deltog i en tävling om ett nytt badrum, blev han näthatad.
Nu vill Göran Melins insamlingsstiftelse hjälpa familjen.

Mer om Göran Melins insamlingsstiftelse: Insamlingsstiftelsen föddes ur svår tragedi – nu har Fredrik hjälpt 70 barn i vännens namn

De senaste åren har varit tuffa för småbarnspappan Niclas Nederberg i Matfors. Det började med en olycka där han skar av senorna i högerhanden med en cirkelsåg när han höll på med en renovering av ett litet hus familjen köpt. Han försökte då bli vänsterhänt, men råkade ut för en till olycka där han krossade lillfingret och bröt handleden på vänster hand. Huset blev stående och familjen bodde kvar i sin hyreslägenhet.

Men då det sedan blev en separation och Niclas inte hade någonstans att flytta, så tvingades han flytta in i det halvfärdiga huset.

– Jag var dessutom sjukskriven när jag flyttade hit och det är inte så populärt när man ska hyra lägenhet, dessutom är det bostadsbrist, säger Niclas Nederberg.

Niclas femårige son Seth bor också med honom på halvtid och det drabbar även honom att huset inte är klart. Sedan Niclas flyttade in i huset så har han försökt göra klart en del saker, men skadorna gör att det går långsamt.

– Jag har inte full funktion i händerna och jag får snabbt värk. Jag försökte en period att jobba ändå och äta alvedon och diklofenak. Men då fick jag blödande magsår så det var inte heller så bra, säger Niclas.

Ovanpå allt kommer en svår huvudvärkssjukdom, Hortons. Som gör att han får huvudvärksattacker och ibland är däckad en vecka.

Eftersom huset saknar rinnande vatten och ett fungerande badrum så beslutade sig Niclas för att vara med i en tävling i tidningen Vi i Villa.

– Det var en tävling om Sveriges fulaste badrum, jag kom trea i omröstningen. Men det var kommentarerna som inte var så kul. Det var mycket påhopp, säger han.

Många som inte ens kände till Niclas bakgrund uttryckte sig negativt över hur Niclas kunde bo där i huset med en femåring när det inte ens fanns ett fungerande badrum.

– De skrev att det var en tävling för Sveriges fulaste badrum, inte Sveriges fattigaste farsa, säger Niclas.

Några skrev att socialtjänsten borde kopplas in, att Niclas inte skulle få ha sin son boende hos sig och så vidare. Tillslut kände sig anhöriga och vänner tvingade att gå in och förklara situationen. Att de bor mycket hos farmor när Niclas har Seth och även Seths mamma försvarade Niclas.

– Ja alltså det svider ju, det gör det verkligen. Men de vet ingenting de som kommenterar. Det är så klart inte bra att det är så här i huset, men det finns de som åker i husvagn med sina barn också, där finns inte heller någon vattentoalett, säger han.

Högsta önskan är förstås ändå att få ett fungerande hus och när Fredrik Hallstensson i Göran Melins insamlingsstiftelse, GMIS, fick se de hatfulla kommentarerna så beslutade han sig för att hälsa på.

– Barnen kommer i kläm när vuxna hamnar illa ute och vi i stiftelsen jobbar för att hjälpa barn- och unga. Därför när jag såg alla kommentarerna så blev jag först upprörd, men nu har vi bestämt oss för att motverka det här. Vi ska bemöta hatet med kärlek, säger Fredrik Hallstensson.

Nu ska stiftelsen försöka få i hop frivilliga som vill hjälpa till att bygga klart Niclas och Seths badrum och koppla in vattnet.

Många som hjälpte GMIS med projektet Dannes pool har redan anmält sig frivilliga även till det här projektet.

Läs också: Många strömmade till för att bygga Dannes pool: "Jag är otroligt rörd"

– Vi behöver snickare, rörmokare, mattläggare och allmänt hantlangare. Alla som vill hjälpa till. Vi tänkte också försöka fixa till utemiljön lite så det även blir bra för Seth ute, säger Fredrik Hallstensson.

Niclas fick en smärre chock när han fick reda på att han skulle få hjälp.

– Jag trodde inte det var sant. Men är förstås jätteglad, säger han.

Någon direkt tidsram vill inte Fredrik Hallstensson ge innan han fått ihop frivilliga och sponsorer. Men i GMIS arbetsgrupp på Facebook så kan det bli aktuellt att dra igång projektet i oktober.

Läs också: Arbetet äntligen klart – då hade Danne poolparty med vännerna: "Är överlycklig"