Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entombed dominerade

Pipeline (torsdag): Entombed

Entombed är så mycket mer än bara ett band. Det är en kulturskatt, en svensk hårdrocksinstitution och en självklar historielektion för alla som är det minsta lilla intresserade av den svenska dödsmetallscenen. Dessutom är de också, fortfarande, ett vansinnigt bra band. I rätt format det vill säga. Och om de är på rätt humör. När jag såg Entombed på utomhusfestivalen Rockweekend i somras var det lätt att hålla sig för skratt. På Pipeline är det annat ljud i skällan. Mycket folk, intim stämning och ett taggat Entombed gör allt så mycket bättre.

Redan efter en halv låt står det klart att kvällen kommer bli någonting utöver det vanliga. Med rak, okomplicerad dödsmetall utan krusiduller kör Entombed direkt över Pipelinebesökarna. Manglar, mosar och dominerar. Visar att gammal är äldst och att det i dag, trots att genren vimlar av starka band, fortfarande är urdödsarna i Entombed som är genreledande när allt faller på plats.

Och trots att det numera finns många som growlar bättre än Petrov så är frågan om någon gör det med samma känsla. Samma äkthet. Samma otroliga pondus. Jag är tveksam. Petrov är för övrigt på bra humör hela kvällen igenom och skojar glatt med publiken utan att för den skull bli nonchalant eller tramsig.

När det gäller låtval är det idel starka kort, från början till slut och från slut till extranummer. Personligen blev jag dock lite besviken på att den fantastiska Roky Erickson-covern Night of the vampire inte tillhör kvällens setlist. Cover eller inte, när Entombed framför den i andra sammanhang snackar vi utan tvekan om en av världens absolut bästa dödsmetallåtar. Och så spelas den inte. Besvikelse är fel ord för en så bra hårdrockskväll, men det hade onekligen varit pricken över i.

En dödsmetallkväll som inleds med huvudvärk bådar sällan gott, men mot all logik försvann den så fort Entombed klev på. Vem behöver ipren när hårda stockholmare lindrar dubbelt så bra?