Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entreprenören som stortrivs vid havet

När entreprenören Lennart Strandberg fyller 70 år blickar han tillbaka på ett spännande yrkesliv som han har delat med sin hustru Monika.
– Jag har aldrig varit någon skrivbordsmänniska, jag tycker om att jobba, säger Lennart.

Annons

Lennart Strandberg föddes i Johannisberg, Ånge. Hans 89-åriga mamma bor fortfarande kvar och en gång i veckan åker han till Fränsta och hjälper henne med olika göromål. Parets två döttrar med familjer bor i Sundsvall och de spenderar mycket tid tillsammans.

Som 16-åring lämnade Lennart västra tillsammans med fem kompisar för att börja arbetat på AGA i Gävle.

– Det var inget konstigt med att flytta hemifrån i den åldern. Man skulle ju försörja sig, säger Lennart.

Efter lumpen, vid Infanteriet i Gävle, vände Lennart tillbaka till Sundsvall och jobbade på olika verkstäder. Han läste till maskiningenjör på fackskolan och när chansen att studera i Umeå dök upp, så tog han den. I Vietnam pågick kriget vilket också märktes i universitetsvärlden.

– Jag kom dit i kavaj och polo och på universitetet var det vänstervridet med palestinasjalar, så jag kände mig lite offside, säger Lennart och ler.

Lennart trivdes inte med studierna men han träffade Monika under en danskväll på Dragonen.

– Jag brukade inte var ute, men han bjöd upp mig och jag kände att han var mannen i mitt liv. Det var så, säger hustrun Monika Strandberg.

Lennart avbröt studierna och de flyttade till lägenhet i Skönsberg. 1973 föddes dottern Anna-Maria och året därpå gick flyttlasset till ett hus i Nyland.

– Jag minns det som en fin tid i livet. Jag startade mitt första företag, Emaballageteknik, som sålde kringutrustning för emballage till sågverksindustrin. Till en början hade jag kontoret hemma och jag minns att Anna-Maria satt på axlarna när jag pratade i telefonen.

Entreprenören i Lennart vaknade och embryot till deras företagsresa tog fart när han såg affärsmöjligheter och köpte loss utrustning från ett företag i Sollefteå som han installerade i Nyhamnsfabriken i Essvik. Han tillverkade virkeshuvar till sågverken.

I mitten av 1980-talet köpte han en lokal i Birsta och satsade på maskiner som gjorde plast till virkesemballage. Då bildade han SIFAB (Sågverkens inköp och försäljnings AB) och 1992 köpte de Mohögs mekaniska i Töva. Lokalen totalrenoverades och produktionen flyttades från Birsta. Företaget gick bra men såldes 1997 till Trioplast.

– Vi jobbade väldigt hårt tillsammans Monika och jag vi har varit ett bra team. Det var en bra men jobbig tid som jag minns med glädje, säger Lennart.

Efter försäljningen laddade de om och köpte Hoger Mekan och senare köptes även Fromells VIP-teknik B. 2006 gick Lennart i förtidspension. Under en tid engagerade han sig politiskt för moderaterna men nu har hem och familj högsta prioritering. Den franska bulldoggen Malte är husses ögonsten.

Lennart och Monika trivs med att ha projekt i livet. Entreprenören i Lennart tycker om att förändra och förädla. Nu ska de komma på plats i nya lägenheten och de ser fram emot en ny tillvaro.

– Det här blir det bästa av två världar. Vinterboende i lägenhet i stan och sommarhalvåret kommer vi att tillbringa i stugan i Lerviken, säger Lennart.