Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik hamnade mitt i hetluften

Erik Berglin från Sundsvall åkte till Island för att dokumentera ett gammalt vulkanutbrott – och hamnade mitt i hetluften.

Vulkanen vid Eyjafjallajökull fick då sitt första utbrott och Erik passade på att flyga med ett litet fyrsitsigt plan precis ovanför.

– Jag var ganska rädd, planet skakade jättemycket av turbulensen, men det var otroligt kraftfullt och vackert, säger han.

Erik Berglin går sista året i det konstnärliga mastersprogrammet i fotografi på Göteborgs universitet. Redan i somras bestämde han att examinationsarbetet skulle handla om ett vulkanutbrott som inträffade på Island 1973 och begravde en hel stad.


Lång försening

Resan dit fick han dock fått skjuta upp flera gånger på grund av olika förhinder. Först i slutet av februari kunde han äntligen ge sig i väg, smått irriterad över den långa förseningen. Men det blev en resa som bjöd på mer än vad han någonsin hade kunnat hoppas på.

En sen kväll när han var på väg till en konsert i Reykjavik fick vulkanen vid glaciären Eyjafjallajökull plötsligt ett utbrott.

– Jag fick veta att det hade varit underjordisk aktivitet i flera månader, men det är ju ganska vanligt på Island, så vi blev ändå tagna på sängen. I gryningen åkte vi dit men då hade man spärrat av området och evakuerat så vi kunde inte ta oss tillräckligt nära, säger han.


Flög över vulkanen

Efter två dagars väntan i Reykjavik försökte han dock igen och den här gången gick det bättre. Han kunde inte bara ta sig nära vulkanen och fotografera, utan dessutom fick han kontakt med en man som kunde flyga honom över vulkanen i ett litet, gammalt cessnaplan.

– Det var fantastiskt, vi flög 300 meter ovanför och såg lavan spruta rakt upp i luften. Vid det utbrottet kom det ingen aska utan bara lava och massor av vattenånga så det var verkligen magnifikt, trots att jag var skiträdd. Det är en once in a life time-upplevelse, säger han.


Turbulent färd

Det lilla planet lämnade dock en hel del övrigt att önska. Gammalt och med uråldriga instrument gav det känslan av att sitta i en veteranbil. Det gick trots allt bra även om färden var väldigt turbulent, berättar Erik.

– Det var värre för de som hyrde planet efter oss, då störtade det på grund av motorhaveri. Alla överlevde men de skadades ganska allvarligt, har jag hört, säger Erik.

Strax efter besöket vid vulkanen åkte han hem till Sverige igen, med mer material och en större upplevelse än vad han hade planerat i bagaget. När nu samma vulkan återigen har fått ett utbrott önskar han att han vore där.

– Jag har fått mersmak. Jag vill komma närmare än vad jag var förra gången. Jag vill kunna känna värmen, säger han.

Den 27 maj visas hans examinationsarbete om vulkanutbrottet som inträffade 1973 på Konsthallen i Göteborg.