Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Hamrén avgår

Herrlandslaget i fotboll får en ny förbundskapten.
Erik Hamrén slutar när hans kontrakt löper ut i sommar.
– Det är ett beslut som mognat fram under fjolåret, säger Hamrén.

Annons

Vid en presskonferens berättade Hamrén:

– Jag har i mitt tyckte haft svensk fotbolls allra finaste och bästa jobb. Men det känns rätt att sluta, det är dags för mig att göra något annat.

Han säger att han efter playoff mot Danmark började fundera på framtiden och hade funderat klart när landslaget reste till Dubai den 2 januari.

Där, under januariturnén, meddelade han generalsekreterare Håkan Sjöström sitt beslut.

– Det var en känsla som växte fram eftersom. Känslan blir att det är rätt, jag är ingen som gör listor med för och emot.

Hamrén berättar att han pratat med lagkapten Zlatan Ibrahimovic om sitt beslut.

– Men vårt samtal stannar mellan oss, säger Hamrén.

Han säger att hans fokus nu ligger på det ska bli ett bra EM.

– Jag har minst sju landskamper kvar, EM inkluderat. Jag ser verkligen fram emot EM. Det vore inte fel att avsluta riktigt, riktigt bra, säger han.

Processen i gångHåkan Sjöström leder arbetet med att hitta en ny förbundskapten.

– Vi har startat processen. Det kommer att finnas en ny förbundskapten när vi möter Holland i VM-kvalet den 6 september. Det handlar om att hitta en förbundskapten som kan leverera bra resultat. Så enkelt, men också så svårt är det, säger Sjöstrand, som inte vill kommentera de namn, exempelvis Henrik Larsson och Håkan Ericson, som förkommit i spekulationerna.

Hamrén ersatte Lars Lagerbäck som förbundskapten i november 2009 och dansade bokstavligen – vem minns inte dansen i SVT:s talkshow Skavlan – in i det svenska folkets medvetande med en helt annan syn på fotboll och medier än sin föregångare.

Läs också: Henke: "Kommer inte att hända"

Redan i oktober 2010 var dock smekmånaden över, 1–4-förlusten mot Nederländerna visade att den offensiva fotboll Hamrén förespråkade kanske inte fungerade i alla lägen.

– Det är inte bra alls. Vi förlorar med 4–1 och det kändes som de hade total kontroll över matchen. De gör ett mål efter fem minuter och det känns som en knock då. Vi reser oss inte från det. De bara kör på och rullar boll och rullar boll. Så fort vi får den tappar vi den för enkelt. Det är inte alls bra. Det är katastrof, sade lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic i tv-intervjun med TV4 efteråt.

Hamrén förde ändå landslaget till EM 2012, men väl där tog det slut redan efter två gruppspelsmatcher. Sverige missade VM 2014 efter en playoff-förlust mot Portugal och trots en på pappret relativt lätt kvalresa nådde Sverige EM 2016 först efter playoff mot Danmark.

Den 58-årige tränarens kontrakt löper över EM och det har varit oklart huruvida han skulle erbjudas en förlängning eller inte – eller om han skulle vilja ha en sådan. Enligt Fotbollskanalens källor har Svenska fotbollförbundet och Hamrén diskuterat frågan en tid och nu gemensamt kommit fram till att avluta samarbetet efter EM, oavsett hur det går för Sverige. (TT)

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.