Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Lövgren talar ut om näthatet i dokumentär: "Ska inte behöva utstå sånt"

I augusti stod det klart att regionstyrelsens ordförande Erik Lövgren inte ställer upp för omval på grund av de hat och hot han och hans familj har blivit utsatta för. I avsnittet "Jävla politiker!!!" i P1 Sveriges Radio talar han och hans fru Susanne ut.
– Jag trodde inte att jag och barnen skulle bli indragna. Jag trodde att folk kunde skilja på person och sak men tydligen kunde de inte det, säger Susanne Lövgren till P1.

Efter att beslutet om att stänga BB och den slutna kvinnosjukvården vid sjukhuset i Sollefteå, börjar hatstormen mot regionrådet Erik Lövgren. En lapp med inklistrade bokstäver från tidningar bildade meddelandet: "Du skall veta att jag ser dig varje dag, akta dig noga". Det var bara ett av flera hot som skickades till regionrådet Erik Lövgren (S) och hans familj.

– Det är klart att det kryper in på skinnet men själva modellen av det gjorde väl kanske inte att jag blev jätterädd just då, men tyckte naturligtvis att det var otäckt. Man ska inte behöva utstå sånt, säger Erik Lövgren i avsnittet "Jävla politiker!!!" i P1 Sveriges Radio.

På ett flertal facebook grupper diskuterades det flitigt kring nedläggningen. Men att det skulle bli så mycker påhopp och hat hade Erik inte kunnat föreställa sig.

– Jag har ju inte varit ensam om att leda ett landsting i en förändringsresa men jag har ändå trott på att man med sakargument kan föra en sansad debatt. Och där har jag misstagit mig för att dem här grupperna och de enorma känslouttryck som har kommit till stånd, de var svåra att se komma, säger Erik Lövgren till P1.

Läs också: Erik Lövgren om sin politiska framtid – stänger dörren för comeback i sin tidigare roll

Eriks fru Susanne Lövgren talar även ut i dokumentären och berättar om hur vanligt hatet till slut blev i vardagen.

– Det värsta är ju att man blir lite avtrubbad. Man går in i de här grupperna och läser kommentarerna, vilket man inte gör särskilt ofta men det händer ibland speciellt när man har blivit utsatt för något och det är ju offentliga grupper man kan gå in och titta i så det är ju inga konstigheter. Men man måste ju vara medlem för att skriva, men efter ett tag så mår man ju dåligt men man blir ju ändå avtrubbad. Man lär sig att rycka på axlarna, säger Susanne Lövgren.

– Jag trodde inte att jag och barnen skulle bli indragna. Jag trodde att folk kunde skilja på person och sak men tydligen kunde de inte det, säger hon.