Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernst önskar sig öppenhet i jul

För åttonde säsongen skapar Ernst Kirchsteiger julmys i tv-rutan. Mitt i stormen av julhets och alarmerande nyheter ser han ett ljus i mörkret.
– Jag tror att julen behövs mer än någonsin i år, säger Ernst, vars "Jul med Ernst" har premiär under torsdagskvällen.

"Jul med Ernst" har blivit ett återkommande inslag i TV4 med pyssellust, hemmagjort godis och inspirerande ord. Den här gången börjar julmyset i rutan redan den 3 december. Eftersom inspelningarna sker i november får Ernst Kirchsteiger fira dubbel jul.

– Jag ser det bara som en förmån att få fira både i november och i december. Julen är festernas fest. Det är min favorithögtid., säger han.

Men för honom handlar julen inte om shoppingpåsar och glitter.

– Det blåser snålt i Europa och jag tror att julen behövs mer än någonsin i år. Julen ska handla om vänlighet. Det kan till exempel vara ett leende på stan, säger han.

I år kommer han att klä Nymansgården i Björskogsnäs i juleskrud, samma gård där han spelade in "Sommar med Ernst".

– Jag är euforisk eftersom vi fått snö lagom till inspelningarna. Gården passar perfekt eftersom den är så intim.

I programmet får tittarna även följa med honom när han återupptäcker sina rötter i Österrike och besöker konditoriet som uppfann Mozartkulan.

– Det blir kul att prata lite stapplande österrikiska. Och så är det roligt att många av våra jultraditioner kommer från den här delen av världen. Till exempel granen, jultomten och "Stilla natt".

Ernst Kirchsteiger är född och uppvuxen i Sverige med en pappa från Österrike vilket präglade familjens jultraditioner. Han minns extra tydligt sitt första julfirande på svenskt vis. Det skedde tillsammans med trombonisten Nils Landgrens familj.

– Man kan säga att de adopterade vår familj och bjöd in oss att fira jul med dem. Och med tanke på situationen i dag med alla nya människor som kommer hit så hoppas jag att vi kan hålla fler dörrar öppna.

Vad önskar du dig i år?

– Om jag får önska stort så vill jag att människor slutar hata och förstår att vi behöver varandra. Och så önskar jag mig raggsockor. Många tror att jag går barfota även på vintern men så är det inte.